U bent nu hier: Wettenbank
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving
Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.
Officiële publicaties van de overheid.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
[Regeling vervallen per 06-01-2014.]Geraadpleegd op 23-11-2024. Gebruikte datum 'geldig op' 01-10-2012 en zichtdatum 21-11-2024. Geldend van 01-07-2007 t/m 05-01-2014
Circulaire wijzigingen in de Regeling periodieke audit GBA
[Regeling vervallen per 06-01-2014]
Op 1 juli 2007 start de derde GBA audit cyclus. De vernieuwing komt voort uit de evaluatie die na de tweede audit cyclus is uitgevoerd. De resultaten van die evaluatie zijn aanleiding geweest de Regeling periodieke audit GBA te wijzigen. De evaluatie wees uit dat de bestaande audit op onderdelen niet effectief genoeg is binnen de huidige GBA. Bovendien zou de audit in zijn huidige vorm minder toegesneden zijn op de ontwikkelingen in de gemoderniseerde GBA.
Een algehele aanpassing van de audit is op dit moment echter nog niet mogelijk omdat de modernisering nog in gang is. Daarom is ervoor gekozen dat de aanpassingen in de derde cyclus een opmaat dienen te zijn voor de toekomstige audit die past binnen de gemoderniseerde GBA. De belangrijkste wijziging die nu heeft plaatsgevonden betreft het procesmatige deel van de audit. Deze houdt in dat de vragenlijst is gewijzigd en dit onderdeel van de audit is omgevormd tot een zelfevaluatieinstrument. Ook het inhoudelijke deel en het privacydeel van de audit zijn gewijzigd, zij het minder vergaand dan het procesmatige deel.
De wijziging van de Regeling periodieke audit GBA is gepubliceerd in Staatscourant 2007, nr. 43 en als bijlage 1 bij deze circulaire gevoegd.
Hier zal kort worden ingegaan op de belangrijkste wijzigingen in het inhoudelijke deel van de audit (waaronder de zogenaamde onherstelbare fouten), het procesmatige deel en het privacydeel.
Deze circulaire besteedt tevens aandacht aan het belang van een goede naleving van de auditverplichtingen.
De nieuwe verdelingslijst waarin wordt aangegeven in welke periode uw gemeente de audit moet (laten) uitvoeren, is als bijlage 2 opgenomen..
– De bescheiden die ten behoeve van de audit als brondocument worden aangemerkt, zijn uitgebreid. Toegevoegd zijn nagenoeg alle documenten die worden genoemd in de Regeling bewaring GBA-bescheiden (Stcrt. 2005, 175). Deze Regeling bepaalt hoe lang documenten die zijn gebruikt voor de verwerking van GBA-gegevens dienen te worden bewaard. Deze documenten zijn van belang om te controleren of de gegevens op de persoonlijst correct zijn opgenomen.
– Verduidelijkt is dat aan de auditor slechts die brondocumenten hoeven te worden overgelegd die bij de gemeente aanwezig dienen te zijn of waarvan alsnog een exemplaar kan worden verkregen. Dat brondocumenten aanwezig dienen te zijn volgt reeds uit de Archiefwet 1995. Sedert 11 september 2005 zijn de bewaartermijnen van deze documenten in het kader van de Wet GBA nader geëxpliciteerd in de Regeling bewaring GBA-bescheiden.
– In de foutklassen is een aantal wijzigingen aangebracht. Een aantal afwijkingen wordt niet langer als fout beoordeeld dan wel aangemerkt als een minder zware fout.
Bekend is dat bij de controle van de persoonslijsten soms afwijkingen worden geconstateerd die door de gemeente niet meer kunnen worden gecorrigeerd, de zogenaamde onherstelbare fouten. Onder voorwaarden zullen deze afwijkingen niet als een fout worden aangerekend. De fouten die het betreft en de voorwaarden staan beschreven in Kwaliteitsbrochure nr. 40 (art. 8, derde lid, onder b, Regeling periodieke audit GBA).
– De vragenlijst is gewijzigd. Vragen met betrekking tot onderwerpen die niet wezenlijk bijdragen aan de continuïteit, integriteit en exclusiviteit van de GBA zijn niet langer daarin opgenomen.
– U vult zelf de vragenlijst met betrekking tot het procesdeel in. Vervolgens wordt de ingevulde vragenlijst, samen met recente afschriften van bepaalde documenten, aan de auditor aangeboden. Tot zover is dit gelijk aan de twee voorgaande audit cycli. De verdere uitvoering is wel gewijzigd.
– De auditor beperkt zich in deze derde cyclus in eerste instantie tot het controleren van de door u zelfgegeven antwoorden op een aantal (hoofd)vragen en eventuele vervolgvragen. Voorbeelden van (hoofd)vragen zijn de vragen 1.1.1, 2.1.1.1 en 2.1.5.1. Voorbeelden van vervolgvragen zijn de vragen 1.2.1.1, 2.1.5.1.1 en 2.1.5.1.1.1. Een dag voordat de auditor de controle gaat uitvoeren informeert hij bij het Agentschap BPR welke vragen hij moet controleren (de door de minister aangewezen vragen). In ieder geval worden 6 willekeurig geselecteerde (hoofd)vragen gecontroleerd. Indien daar aanleiding toe is, kunnen extra, bewust gekozen, vragen ter nadere controle worden aangewezen.
– De controle bestaat er uit dat, indien bij een (aangewezen) vraag bijvoorbeeld ‘ja’ is geantwoord, de auditor nagaat of het antwoord inderdaad ‘ja’ is. De auditor bepaalt naar eigen inzicht wat het antwoord op de vraag moet zijn.
– Om te bereiken dat de vragenlijst correct wordt ingevuld, is een uitgebreide handreiking opgesteld.
– De beantwoording van de aangewezen vragen kan onjuist blijken te zijn. In dat geval wordt aangenomen dat de beantwoording van de niet gecontroleerde vragen (mogelijk) ook fouten bevat. Indien uit de controle blijkt dat één of meer (hoofd)vragen dan wel twee of meer vervolgvragen onjuist zijn beantwoord, moet de beantwoording van alle vragen worden gecontroleerd. Deze controle wordt ook door de auditinstelling uitgevoerd.
– U dient zelf vast te stellen of voor onderdelen van het procesmatige deel een heraudit nodig is. Dit doet u nadat de aangewezen vragen of, indien van toepassing, de gehele vragenlijst is gecontroleerd. U houdt bij het vaststellen van de noodzaak tot een heraudit rekening met de uitkomsten van de controle.
– De vragenlijst kan digitaal worden ingevuld via de website van het Agentschap BPR (www.bprbzk.nl). In de digitale vragenlijst is ook de handreiking verwerkt. Daarnaast is er een functie waarmee direct inzichtelijk wordt voor welke onderdelen een heraudit noodzakelijk is. Ook is er de mogelijkheid om de behaalde resultaten te vergelijken met die van andere gemeenten (benchmarking).
– De auditinstelling maakt een afzonderlijk verslag van de controle van het procesmatige deel. Bij brief van burgemeester en wethouders dient dit verslag naar het agentschap BPR te worden gestuurd, met daarbij gevoegd een afschrift van de vragenlijst die ter controle aan de auditor is overgelegd. Indien naar aanleiding van de controle de beantwoording is aangepast, dient tevens een juist ingevulde vragenlijst te worden meegestuurd.
– Burgemeester en wethouders delen in hun brief tevens aan het Agentschap BPR mee voor welke onderdelen van het procesdeel een heraudit moet worden uitgevoerd.
– Een aantal vragen uit de vragenlijst van het privacydeel is overgeheveld naar de vragenlijst bij het procesdeel van de audit, omdat ze daar meer op hun plaats zijn. Voor de rest is de vragenlijst voor het privacydeel van de audit nagenoeg niet gewijzigd.
– De auditrapportage heeft in het vervolg alleen betrekking op het inhoudelijke deel en het privacydeel van de audit. Van de controle van het procesmatige deel van de audit maakt de auditinstelling, zoals aangeven, een afzonderlijk verslag.
– De verplichting om de managementsamenvatting van de auditrapportage naar het Agentschap BPR te sturen, blijft ongewijzigd.
– De vergoeding voor de audit blijft ongewijzigd.
De gewijzigde Regeling periodieke audit GBA kunt u raadplegen via www.overheid.nl. De bij de regeling horende bijlagen zijn ter inzage gelegd bij het Agentschap BPR. De bijlagen zijn ook te raadplegen op de website van het Agentschap (www.bprbzk.nl).
Het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) heeft ondermeer als taak toe te zien of de gemeenten hun auditverplichtingen op een juiste wijze uitvoeren. Het Cbp heeft onlangs de gemeenten die hun (her)auditverplichtingen uit de eerste en tweede cyclus niet zijn nagekomen uitgenodigd voor een hoorzitting.
Ook gedurende de derde cyclus zal het Cbp er nauw op toezien dat de auditverplichtingen door de gemeenten worden nagekomen. Tussen het Cbp en het Agentschap BPR zijn hieromtrent afspraken gemaakt. BPR zal gemeenten rappelleren indien (her)audit termijnen dreigen te worden overschreden. Zodra een termijn is overschreden wordt het Cbp geïnformeerd. Het Cbp kan aan een gemeente die deze verplichtingen niet nakomt een dwangsom opleggen.
De concept verdelingslijst is op 16 februari 2007 aan de gemeenten toegestuurd (artikel 53a, derde lid, Besluit GBA). Naar aanleiding van de reacties is de verdeling op een aantal punten aangepast. De definitieve verdelingslijst is als bijlage 2 opgenomen bij deze circulaire.
Indien u nog vragen heeft over de inhoud van deze circulaire kunt u contact opnemen met de Servicedesk van het Agentschap BPR: telefoonnummer 088-9001000.
Staatssecretaris
A.Th.B. Bijleveld-Schouten
(Deze is gepubliceerd in de Staatscourant van 1 maart 2007, nr. 43, pag. 9)
‘s-Gravenhage
vierde kwartaal 2009
‘s-Hertogenbosch
tweede kwartaal 2008
Aa en Hunze
derde kwartaal 2008
Aalburg
tweede kwartaal 2009
Aalsmeer
derde kwartaal 2009
Aalten
derde kwartaal 2007
Abcoude
Achtkarspelen
eerste kwartaal 2008
Alblasserdam
eerste kwartaal 2010
Albrandswaard
vierde kwartaal 2008
Alkemade
tweede kwartaal 2010
Alkmaar
Almelo
Almere
Alphen aan den Rijn
Alphen-Chaam
Ameland
Amersfoort
Amstelveen
Amsterdam
vierde kwartaal 2007
Andijk
Anna Paulowna
Apeldoorn
Appingedam
Arcen en Velden
Arnhem
Assen
Asten
Baarle-Nassau
Baarn
Barendrecht
Barneveld
Bedum
Beek
eerste kwartaal 2009
Beemster
Beesel
Bellingwedde
Bennebroek
Bergambacht
Bergeijk
Bergen (L)
Bergen (NH)
Bergen op Zoom
Berkelland
Bernheze
Bernisse
Best
Beuningen
Beverwijk
Binnenmaas
Bladel
Blaricum
Bloemendaal
Boarnsterhim
Bodegraven
Boekel
Bolsward
Borger-Odoorn
Borne
Borsele
Boskoop
Boxmeer
Boxtel
Breda
Breukelen
Brielle
Bronckhorst
Brummen
Brunssum
Bunnik
Bunschoten
Buren
Bussum
Capelle aan den IJssel
Castricum
Coevorden
Cranendonck
Cromstrijen
Cuijk
Culemborg
Dalfsen
Dantumadeel
De Bilt
De Marne
De Ronde Venen
De Wolden
Delft
Delfzijl
Den Helder
Deurne
Deventer
Diemen
Dinkelland
Dirksland
Doesburg
Doetinchem
Dongen
Dongeradeel
Dordrecht
Drechterland
Drimmelen
Dronten
Druten
Duiven
Echt-Susteren
Edam-Volendam
Ede
Eemnes
Eemsmond
Eersel
Eijsden
Eindhoven
Elburg
Emmen
Enkhuizen
Enschede
Epe
Ermelo
Etten-Leur
Ferwerderadiel
Franekeradeel
Gaasterlân-Sleat
Geertruidenberg
Geldermalsen
Geldrop-Mierlo
Gemert-Bakel
Gennep
Giessenlanden
Gilze en Rijen
Goedereede
Goes
Goirle
Gorinchem
Gouda
Graafstroom
Graft-De Rijp
Grave
Groesbeek
Groningen
Grootegast
Gulpen-Wittem
Haaksbergen
Haaren
Haarlem
Haarlemmerliede en Spaarnwoude
Haarlemmermeer
Halderberge
Hardenberg
Harderwijk
Hardinxveld-Giessendam
Haren
Harenkarspel
Harlingen
Hattem
Heemskerk
Heemstede
Heerde
Heerenveen
Heerhugowaard
Heerlen
Heeze-Leende
Heiloo
Helden
Hellendoorn
Hellevoetsluis
Helmond
Hendrik-Ido-Ambacht
Hengelo (O)
Het Bildt
Heumen
Heusden
Hillegom
Hilvarenbeek
Hilversum
Hof van Twente
Hoogeveen
Hoogezand-Sappemeer
Hoorn
Horst aan de Maas
Houten
Huizen
Hulst
IJsselstein
Jacobswoude
Kampen
Kapelle
Katwijk
Kerkrade
Kessel
Koggenland
Kollumerland en Nieuwkruisland
Korendijk
Krimpen aan den IJssel
Laarbeek
Landerd
Landgraaf
Landsmeer
Langedijk
Lansingerland
Laren
Leek
Leerdam
Leeuwarden
Leeuwarderadeel
Leiden
Leiderdorp
Leidschendam-Voorburg
Lelystad
Lemsterland
Leudal
Leusden
Liesveld
Lingewaal
Lingewaard
Lisse
Lith
Littenseradiel
Lochem
Loenen
Loon op Zand
Lopik
Loppersum
Losser
Maarssen
Maasbree
Maasdonk
Maasdriel
Maasgouw
Maassluis
Maastricht
Margraten
Marum
Medemblik
Meerlo-Wanssum
Meerssen
Meijel
Menaldumadeel
Menterwolde
Meppel
Middelburg
Middelharnis
Midden-Delfland
Midden-Drenthe
Mill en Sint Hubert
Millingen aan de Rijn
Moerdijk
Montferland
Montfoort
Mook en Middelaar
Moordrecht
Muiden
Naarden
Neder-Betuwe
Nederlek
Nederweert
Neerijnen
Niedorp
Nieuwegein
Nieuwerkerk aan den IJssel
Nieuwkoop
Nieuw-Lekkerland
Nijefurd
Nijkerk
Nijmegen
Noord-Beveland
Noordenveld
Noordoostpolder
Noordwijk
Noordwijkerhout
Nuenen, Gerwen en Nederwetten
Nunspeet
Nuth
Oegstgeest
Oirschot
Oisterwijk
Oldebroek
Oldenzaal
Olst-Wijhe
Ommen
Onderbanken
Oosterhout
Oostflakkee
Oost-Gerlre
Ooststellingwerf
Oostzaan
Opmeer
Opsterland
Oss
Oud-Beijerland
Oude IJsselstreek
Ouder-Amstel
Ouderkerk
Oudewater
Overbetuwe
Papendrecht
Pekela
Pijnacker-Nootdorp
Purmerend
Putten
Raalte
Reeuwijk
Reiderland
Reimerswaal
Renkum
Renswoude
Reusel-De Mierden
Rheden
Rhenen
Ridderkerk
Rijnwaarden
Rijnwoude
Rijssen-Holten
Rijswijk
Roerdalen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Rozenburg
Rozendaal
Rucphen
Schagen
Scheemda
Schermer
Scherpenzeel
Schiedam
Schiermonnikoog
Schijndel
Schinnen
Schoonhoven
Schouwen-Duiveland
Sevenum
Simpelveld
Sint Anthonis
Sint-Michielsgestel
Sint-Oedenrode
Sittard-Geleen
Skarsterlân
Sliedrecht
Slochteren
Sluis
Smallingerland
Sneek
Soest
Someren
Son en Breugel
Spijkenisse
Stadskanaal
Staphorst
Stede Broec
Steenbergen
Steenwijkerland
Stein
Strijen
Ten Boer
Terneuzen
Terschelling
Texel
Teylingen
Tholen
Tiel
Tilburg
Tubbergen
Twenterand
Tynaarlo
Tytsjerksteradiel
Ubbergen
Uden
Uitgeest
Uithoorn
Urk
Utrecht
Utrechtse Heuvelrug
Vaals
Valkenburg aan de Geul
Valkenswaard
Veendam
Veenendaal
Veere
Veghel
Veldhoven
Velsen
Venlo
Venray
Vianen
Vlaardingen
Vlagtwedde
Vlieland
Vlissingen
Vlist
Voerendaal
Voorschoten
Voorst
Vught
Waalre
Waalwijk
Waddinxveen
Wageningen
Wassenaar
Waterland
Weert
Weesp
Werkendam
Wervershoof
West Maas en Waal
Westerveld
Westervoort
Westland
Weststellingwerf
Westvoorne
Wierden
Wieringen
Wieringermeer
Wijchen
Wijdemeren
Wijk bij Duurstede
Winschoten
Winsum
Winterswijk
Woensdrecht
Woerden
Wormerland
Woudenberg
Woudrichem
Wûnseradiel
Wymbritseradiel
Zaanstad
Zaltbommel
Zandvoort
Zederik
Zeevang
Zeewolde
Zeist
Zevenaar
Zevenhuizen-Moerkapelle
Zijpe
Zoetermeer
Zoeterwoude
Zuidhorn
Zundert
Zutphen
Zwartewaterland
Zwijndrecht
Zwolle
Voor een permanente link naar de door u bekeken versie, inwerkinggetreden op , kopieer één van de onderstaande links of verfijn de link in de Linktool.
Met behulp van de Linktool van LiDO is het mogelijk om een bredere link of een meer gedetailleerde link te maken.
Ga naar de Linktool
Op linkeddata.overheid.nl zijn onderstaande relaties bekend.
Er is geen andere versie beschikbaar waarmee u de huidige geselecteerde versie, inwerkinggetreden op , kan vergelijken.
Selecteer een andere versie van de regeling waarmee u de huidige versie , inwerkinggetreden op , wilt vergelijken.
Vergelijken van "Circulaire wijzigingen in de Regeling periodieke audit GBA", inwerkinggetreden op , met versie die inwerking is getreden op .
Doordat er een grote regeling is gekozen kan de vergelijking enkele minuten duren.
U kunt kiezen voor het toevoegen van de wetstechnische informatie aan de tekst.
U kunt kiezen in welk formaat de tekst geëxporteerd wordt.
U kunt de tekst inclusief afbeeldingen exporteren. De afbeeldingen worden dan met de tekst in een .zip-bestand geleverd
Via deze link kunt u meer informatie krijgen over de Europese richtlijn of verordening waarnaar in de tekst van de regeling verwezen wordt, inclusief de tekst daarvan. U wordt hiervoor doorgeleid naar EUR-LEX, de online databank van de Europese Unie waarin de Europese wetgeving is opgenomen.