U bent nu hier: Wettenbank
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving
Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.
Officiële publicaties van de overheid.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Geraadpleegd op 13-11-2024. Gebruikte datum 'geldig op' 01-01-2016 en zichtdatum 10-11-2024. Geldend van 29-03-1993 t/m heden
Vereenvoudigde regeling voor intracommunautaire A-B-C transacties
In de ministeriële regeling van 24 december 1992 ter uitvoering van de Richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 14 december 1992 (nr. 92/111/EEG, Pb. EG L 384 van 30 december 1992) tot wijziging van Richtlijn 77/388/EEG (BTW) (Stcrt. 1992, 252) is in de artikelen 10 tot en met 13 een vereenvoudigde regeling opgenomen voor de heffing van de omzetbelasting in geval van zogenoemde intracommunautaire A-B-C-transacties.
Deze regeling kan toepassing vinden, indien:
– het transacties met goederen betreft waarbij drie ondernemers zijn betrokken (respectievelijk ondernemer A, B en C);
– elk van die ondernemers vanuit een andere Lid-Staat handelt (ondernemer A vanuit Lid-Staat 1, ondernemer B vanuit Lid-Staat 2 en ondernemer C vanuit Lid-Staat 3); en
– in het kader van de transactie tussen ondernemer A uit Lid-Staat 1 en ondernemer B uit Lid-Staat 2 de goederen worden overgebracht vanuit Lid-Staat 1 naar Lid-Staat 3, in verband waarmee ondernemer B in beginsel een intracommunautaire verwerving van goederen verricht in Lid-Staat 3.
In verband met de reikwijdte van deze regeling, hebben mij een tweetal vragen van de zijde van het bedrijfsleven bereikt. Deze betreffen of de vereenvoudigde regeling voor intracommunautaire A-B-C-transacties ook toepassing kan vinden:
a. indien ondernemer B zelf het vervoer verzorgt tussen ondernemer A en ondernemer C;
b. indien ondernemer B is geregistreerd is in de Lid-Staat van aankomst van het vervoer alwaar de goederen worden afgeleverd aan ondernemer C.
Naar is gebleken, hebben een aantal Lid-Staten geen bezwaar tegen de toepassing van de vereenvoudigde regeling in situaties zoals hiervoor aangegeven onder a en b.
Nu bij een aantal Lid-Staten geen bezwaar bestaat tegen de toepassing van de vereenvoudigde regeling in situaties zoals hiervoor aangegeven in onderdeel 3.0.2, onder a en b, zou vanwege de in Nederland aan deze regeling gegeven uitvoering, de vereenvoudigde regeling niettemin voor een in Nederland geregistreerde ondernemer die bij een intracommunautaire A-B-C-transactie betrokken is, toepassing missen. In verband hiermee en omdat de toepassing van deze regeling in vorenbedoelde situaties gelet op de ter zake in de Zesde Richtlijn opgenomen voorschriften niet op bezwaren behoeft te stuiten, keur ik, in afwachting van nadere voorstellen van de Europese Gemeenschappen op het gebied van de intracommunautaire A-B-C-transacties, tot nader bericht goed dat de vereenvoudigde regeling ook in hiervoor bedoelde situaties toepassing kan vinden.
Voor een permanente link naar de door u bekeken versie, inwerkinggetreden op , kopieer één van de onderstaande links of verfijn de link in de Linktool.
Met behulp van de Linktool van LiDO is het mogelijk om een bredere link of een meer gedetailleerde link te maken.
Ga naar de Linktool
Op linkeddata.overheid.nl zijn onderstaande relaties bekend.
Er is geen andere versie beschikbaar waarmee u de huidige geselecteerde versie, inwerkinggetreden op , kan vergelijken.
Selecteer een andere versie van de regeling waarmee u de huidige versie , inwerkinggetreden op , wilt vergelijken.
Vergelijken van "Vereenvoudigde regeling voor intracommunautaire A-B-C transacties", inwerkinggetreden op , met versie die inwerking is getreden op .
Doordat er een grote regeling is gekozen kan de vergelijking enkele minuten duren.
U kunt kiezen voor het toevoegen van de wetstechnische informatie aan de tekst.
U kunt kiezen in welk formaat de tekst geëxporteerd wordt.
U kunt de tekst inclusief afbeeldingen exporteren. De afbeeldingen worden dan met de tekst in een .zip-bestand geleverd
Via deze link kunt u meer informatie krijgen over de Europese richtlijn of verordening waarnaar in de tekst van de regeling verwezen wordt, inclusief de tekst daarvan. U wordt hiervoor doorgeleid naar EUR-LEX, de online databank van de Europese Unie waarin de Europese wetgeving is opgenomen.