§ 1:. Definities en algemene bepalingen
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Artikel 1
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
In deze regeling wordt verstaan onder:
- a. primaire produktie:
-
handelingen als melken, oogsten en slachten;
- b. hygiëne:
-
alle maatregelen die, na de primaire produktie, noodzakelijk zijn om de veiligheid
en deugdelijkheid van eet- en drinkwaren te waarborgen tijdens bereiding, verwerking,
behandeling, verpakking, vervoer, distributie en verhandeling daarvan;
- c. levensmiddelenbedrijf:
-
elke onderneming die eet- of drinkwaren bereidt, verwerkt, behandelt, verpakt, vervoert,
distribueert of verhandelt.
Artikel 2
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
-
1 Een levensmiddelenbedrijf accepteert geen grondstoffen of eet- en drinkwaren waarvan
redelijkerwijze mag worden aangenomen dat zij zodanig besmet zijn met parasieten,
pathogene micro-organismen of toxische, in ontbinding verkerende of vreemde substanties,
dat de daarmee op een hygiënische wijze bereide en behandelde eet- en drinkwaren ongeschikt
zouden zijn voor menselijke consumptie.
-
2 Gevaarlijke of oneetbare waren, met inbegrip van diervoeders, worden op passende wijze
geëtiketteerd, en bewaard in deugdelijk afgesloten veilige recipiënten.
Artikel 4
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Exploitanten van levensmiddelenbedrijven bewerkstelligen dat personen die eet- en
drinkwaren bereiden en behandelen:
§ 2:. Algemene voorschriften voor bedrijfsruimten
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Artikel 5
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Deze paragraaf heeft geen betrekking op:
-
a. mobiele of tijdelijke bedrijfsruimten zoals tenten, marktkramen en winkelwagens;
-
b. ruimten die af en toe voor catering worden gebruikt; en
-
c. automaten die eet- of drinkwaren verstrekken.
Artikel 6
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Artikel 7
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Bedrijfsruimten zijn zodanig gebouwd en ingericht dat:
-
a. zij goed kunnen worden schoongemaakt en, indien noodzakelijk, gedesinfecteerd;
-
b. voorkómen worden:
-
1º ophoping van vuil;
-
2º contact met toxische materialen;
-
3º verontreiniging van eet- en drinkwaren met ongewenste deeltjes; en
-
4º vorming van condens of ongewenste schimmel op oppervlakten;
-
c. een hygiënische bereiding en behandeling van eet- en drinkwaren mogelijk is, onder
andere door bescherming tegen wederzijdse besmetting tussen en tijdens processtappen
door eet- of drinkwaren, uitrusting, materialen, water, luchttoevoer of personeel
en externe bronnen van verontreiniging zoals ongedierte;
-
d. eet- en drinkwaren kunnen worden bereid, behandeld en bewaard bij de ter zake voorgeschreven
temperaturen.
Artikel 8
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Artikel 9
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
-
2 Toiletten komen niet rechtstreeks uit in bereidplaatsen. Voor zover toiletten, waaronder
begrepen urinoirs, vanuit de bereidplaats bereikbaar zijn, zijn zij eerst na het passeren
van twee deuren voor de gebruikers ervan toegankelijk. In de ruimte tussen beide deuren,
dan wel op het toilet zelve, is aanwezig een in artikel 8 bedoelde handenwasgelegenheid.
Artikel 10
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Artikel 11
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Afvoervoorzieningen in de bedrijfsruimte zijn geschikt voor het beoogde doel en zijn
zodanig ontworpen en geconstrueerd dat ieder risico van besmetting van de eet- en
drinkwaren wordt voorkómen.
Artikel 12
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Indien het personeel van een levensmiddelenbedrijf zich met het oog op de veiligheid
of de deugdelijkheid van een eet- of drinkwaar dient om te kleden, zijn daartoe geschikte
kleedruimtes aanwezig bij de bedrijfsruimte.
§ 3:. Specifieke voorschriften voor bedrijfsruimten die niet behoren tot (a) een restauratie-ruimte
of (b) de ruimten en automaten waarop § 4 betrekking heeft
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Artikel 13
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Deze paragraaf heeft geen betrekking op:
-
a. mobiele of tijdelijke bedrijfsruimten zoals tenten, marktkramen en winkelwagens;
-
b. ruimten die af en toe voor catering worden gebruikt;
-
c. automaten die eet- of drinkwaren verstrekken; en
-
d. bedrijfsruimten die behoren tot een restauratie-ruimte.
Artikel 14
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Vloeroppervlakten in bedrijfsruimten:
-
a. verkeren in deugdelijke en goed onderhouden staat;
-
b. zijn eenvoudig schoon te maken en, indien noodzakelijk met het oog op de veiligheid
of de deugdelijkheid van eet- en drinkwaren, te desinfecteren; en
-
c. zijn, waar passend, voorzien van een goede waterafvoer via het vloeroppervlak.
Zij zijn daartoe vervaardigd van ondoordringbaar, niet-absorberend, afwasbaar en niet-toxisch
materiaal, tenzij de exploitant van het desbetreffende levensmiddelenbedrijf ten genoegen
van de met het toezicht ter zake belaste ambtenaar aantoont dat het door hem gebruikte
andere materiaal voldoet aan b.
Artikel 15
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Muuroppervlakten in bedrijfsruimten:
-
a. verkeren in deugdelijke en goed onderhouden staat; en
-
b. zijn eenvoudig schoon te maken en, indien noodzakelijk met het oog op de veiligheid
of de deugdelijkheid van eet- en drinkwaren, te desinfecteren.
Zij zijn daartoe vervaardigd van ondoordringbaar, niet-absorberend, afwasbaar en niet-toxisch
materiaal, met een glad oppervlak tot op een aan de werkzaamheden aangepaste hoogte,
tenzij de exploitant van het desbetreffende levensmiddelenbedrijf ten genoegen van
de met het toezicht ter zake belaste ambtenaar aantoont dat het door hem gebruikte
andere materiaal voldoet aan b.
Artikel 16
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
In bedrijfsruimten zijn plafonds en voorzieningen aan het plafond zodanig ontworpen,
geconstrueerd en afgewerkt dat zich geen vuil kan ophopen en dat condens, ongewenste
schimmelvorming en het loskomen van deeltjes worden beperkt.
Artikel 17
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
-
2 Ramen die bij opening leiden tot direct contact van de bedrijfsruimte met de buitenomgeving,
zijn voorzien van horren die op eenvoudige wijze kunnen worden verwijderd voor schoonmaak.
Deze ramen worden niet geopend, indien zulks zou kunnen leiden tot besmetting van
eet- of drinkwaren.
Artikel 18
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
In bedrijfsruimten kunnen deuren op eenvoudige wijze worden schoongemaakt en, voor
zover noodzakelijk met het oog op de veiligheid of de deugdelijkheid van eet- en drinkwaren,
gedesinfecteerd. Deze deuren bevatten daartoe gladde en niet-absorberende oppervlakten,
tenzij de exploitant van het desbetreffende levensmiddelenbedrijf ten genoegen van
de met het toezicht ter zake belaste ambtenaar aantoont dat de door hem gebruikte
andere oppervlakten voldoen aan de eerste volzin van dit artikel.
Artikel 19
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Oppervlakten in bedrijfsruimten, waaronder oppervlakten van apparatuur, die in aanraking
kunnen komen met eet- en drinkwaren:
-
a. verkeren in deugdelijke en goed onderhouden staat; en
-
b. zijn op eenvoudige wijze schoon te maken en, indien noodzakelijk met het oog op de
veiligheid of de deugdelijkheid van eet- en drinkwaren, te desinfecteren.
Zij zijn daartoe vervaardigd van glad, afwasbaar en niet-toxisch materiaal, tenzij
de exploitant van het desbetreffende levensmiddelenbedrijf ten genoegen van de met
het toezicht ter zake belaste ambtenaar aantoont dat het door hem gebruikte andere
materiaal voldoet aan de eerste volzin van dit artikel.
Artikel 20
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Een bedrijfsruimte bevat doeltreffend voorzieningen voor het schoonmaken en desinfecteren
van gereedschap en apparatuur. Deze voorzieningen zijn vervaardigd van roestvrij materiaal,
zijn op eenvoudige wijze schoon te maken en zijn voorzien van een voldoende ononderbroken
aanvoer van warm en koud water van drinkwaterkwaliteit.
Artikel 21
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
In een bedrijfsruimte zijn, waar nodig met het oog op de veiligheid of de deugdelijkheid
van eet- en drinkwaren, doeltreffende voorzieningen aanwezig voor het wassen van eet-
en drinkwaren. Deze voorzieningen zijn voorzien van een voldoende ononderbroken aanvoer
van warm of koud water van drinkwaterkwaliteit.
§ 9:. Kritische controlepunten en hygiënecodes
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Artikel 30
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
-
1 De exploitant van een levensmiddelenbedrijf identificeert ieder aspect van zijn werkzaamheden
dat bepalend is voor de veiligheid van de eet- en drinkwaren die in dat bedrijf worden
bereid, verwerkt, behandeld, verpakt, vervoerd, gedistribueerd of verhandeld.
-
3 Door de exploitant van een levensmiddelenbedrijf worden, met inachtneming van het
tweede lid, passende veiligheidsprocedures vastgesteld, toegepast, gehandhaafd en
herzien, teneinde de veiligheid van de eet- en drinkwaren die in dat bedrijf worden
bereid, verwerkt, behandeld, verpakt, vervoerd, gedistribueerd of verhandeld te waarborgen.
Artikel 31
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
-
1 Vertegenwoordigers van daarvoor in aanmerking komende sectoren van de levensmiddelenindustrie
kunnen hygiënecodes opstellen waarin beschreven is op welke wijze bepaalde eet- of
drinkwaren op zodanig hygiënische wijze bereid, verwerkt, behandeld, verpakt, vervoerd,
gedistribueerd of verhandeld kunnen worden dat ter zake voldaan kan worden aan:
van deze regeling.
-
4 De exploitant van een levensmiddelenbedrijf wordt bij controle door een met het toezicht
op de naleving van deze regeling belaste ambtenaar, vóóraf door die ambtenaar in de
gelegenheid gesteld te kennen te geven of door dat bedrijf gebruik wordt gemaakt van
de voor zijn sector van de levensmiddelenindustrie vastgestelde en goedgekeurde hygiënecode,
bedoeld in het derde lid.
-
6 Een in dit artikel bedoelde goedkeuring kan, voor zover die goedkeuring betrekking
heeft op een in artikel 30 omschreven onderwerp, door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden
ingetrokken indien:
-
a. de desbetreffende hygiënecode niet waar mogelijk en zinvol is voorzien van microbiologische
richtwaarden, bedoeld in paragraaf III van de Mededeling van de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport van 16 februari 1999/GZB/VVB/99551, Stcrt. 35; of
-
b. de desbetreffende hygiënecode herzien dient te worden overeenkomstig artikel 30, derde lid.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt een besluit, gehoord het schriftelijk
advies van de Voedsel en Waren Autoriteit.
Artikel 32
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
De met het toezicht op de naleving van deze regeling belaste ambtenaren houden naar
behoren rekening met, voor zover vastgesteld, Europese gidsen voor goede hygiënische
praktijken, bedoeld in artikel 5, zesde lid, van richtlijn nr. 93/43/EEG van de Raad van de Europese Unie van 14 juni 1993 inzake levensmiddelenhygiëne (PbEG
L 175).
§ 10:. Vervoer
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Artikel 33
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Vervoermiddelen en recipiënten die worden gebruikt voor het vervoer van eet- of drinkwaren
zijn:
-
a. zodanig ontworpen en geconstrueerd dat zij goed kunnen worden schoongemaakt en, voor
zover noodzakelijk met het oog op de veiligheid of de deugdelijkheid van eet- of drinkwaren,
gedesinfecteerd; en
-
b. schoon en worden in goede staat van onderhoud gehouden;
zodat de vervoerde eet- of drinkwaren worden beschermd tegen besmetting.
Artikel 34
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Artikel 34a
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
-
1 In afwijking van artikel 34, tweede en derde lid, kan het bulkvervoer van vloeibare oliën of vetten die zullen worden bewerkt en zijn
bestemd of waarschijnlijk zullen worden gebruikt voor menselijke consumptie, plaatsvinden
in zeeschepen in tanks die niet uitsluitend zijn voorbehouden aan het vervoer van
eet- of drinkwaren, op de voorwaarden dat:
-
a. de oliën of vetten in een roestvrij stalen tank of een met epoxyhars of een technisch
equivalent beklede tank worden vervoerd en de laatste lading die in de tank is vervoerd,
een eet- of drinkwaar is dan wel op de in de bijlage bij deze regeling opgenomen lijst
van aanvaardbare vorige ladingen voorkomt; of
-
b. de oliën of vetten worden vervoerd in een andere tank dan in onderdeel a van dit lid
is bedoeld en de drie laatste ladingen die in de tank zijn vervoerd, eet- of drinkwaren
zijn of voorkomen op de in de bijlage opgenomen lijst van aanvaardbare vorige ladingen.
-
2 In afwijking van artikel 34, tweede en derde lid, kan het bulkvervoer van vloeibare oliën of vetten die niet verder zullen worden
bewerkt en bestemd zijn of waarschijnlijk zullen worden gebruikt voor menselijke consumptie,
plaatsvinden in zeeschepen in tanks die niet uitsluitend zijn voorbehouden aan het
vervoer van eet- of drinkwaren, op de voorwaarden dat:
-
a. de tank van roestvrij staal is vervaardigd of met epoxyhars of een technisch equivalent
is bekleed; en
-
b. de drie laatste ladingen die in de tank zijn vervoerd, eet- of drinkwaren zijn geweest.
-
4 In het geval dat de lading is overgeslagen, beschikt de kapitein van het ontvangende
schip naast de in het derde lid van dit artikel bedoelde bewijzen over nauwkeurige
schriftelijke bewijzen dat het bulkvervoer van de vloeibare oliën of vetten tijdens
het vorige vervoer aan de in het eerste en tweede lid van dit artikel vermelde bepalingen
voldeed en betreffende de doeltreffendheid van het tussen deze ladingen op het andere
schip uitgevoerde schoonmaakproces.
Artikel 34b
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
-
1 In afwijking van artikel 34, tweede en derde lid, mag het bulkvervoer over zee van ruwe suiker die zonder dat deze een volledig en
effectief raffinageproces heeft ondergaan niet bestemd is voor gebruik als eetwaar
of als ingrediënt van een eet- of drinkwaar, plaatsvinden in ruimten, containers of
tanks die niet uitsluitend worden gebruikt voor het vervoer van levensmiddelen. Deze
bepaling is niet van toepassing indien de lading die onmiddellijk aan de ruwe suiker
vooraf is gegaan, een in bulk vervoerde vloeistof is geweest.
-
2 De in het eerste lid bedoelde ruimten, containers of tanks worden voordat de ruwe
suiker wordt geladen doeltreffend schoongemaakt om residuen van de vorige lading en
andere verontreinigingen te verwijderen. Het levensmiddelenbedrijf dat de ruwe suiker
overeenkomstig het eerste lid vervoert, controleert of deze residuen na het schoonmaken
daadwerkelijk verwijderd zijn.
-
3 Het in het tweede lid bedoelde schoonmaakproces is een kritisch punt zoals bedoeld
in artikel 30, tweede lid, onder c, waarbij rekening wordt gehouden met de aard van de vorige lading die in de ruimte,
container of tank vervoerd is.
-
4 Het levensmiddelenbedrijf dat verantwoordelijk is voor het in het eerste lid bedoelde
vervoer over zee van ruwe suiker, houdt bewijsstukken bij waarin een nauwkeurige en
gedetailleerde beschrijving is opgenomen van de vorige lading die in de desbetreffende
ruimte, container of tank is vervoerd, en van het type en de doeltreffendheid van
het schoonmaakproces dat onmiddellijk voorafgaand aan het vervoer van de ruwe suiker
is toegepast.
-
7 Ruwe suiker die over zee is vervoerd in ruimten, containers of tanks die niet uitsluitend
worden gebruikt voor het vervoer van levensmiddelen, wordt pas na een volledig en
effectief raffinageproces gebruikt als eetwaar of als ingrediënt van een eet- of drinkwaar.
Artikel 35
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
In vervoermiddelen of recipiënten die worden gebruikt voor het gelijktijdige vervoer
van eet- of drinkwaren en andere waren of van verschillende eet- of drinkwaren, worden
de eet- of drinkwaren en andere waren voor zover noodzakelijk afdoende van elkaar
gescheiden, teneinde besmetting van eet- of drinkwaren tegen te gaan.
Artikel 36
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Vervoermiddelen en recipiënten die zijn gebruikt voor het vervoer van andere waren
dan eet- of drinkwaren of voor het vervoer van verschillende eet- of drinkwaren, worden
tussen de verschillende vrachten zodanig schoongemaakt dat ieder gevaar voor besmetting
van eet- of drinkwaren wordt voorkómen.
Artikel 37
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
-
2 Vervoermiddelen en recipiënten die worden gebruikt voor het vervoer van eet- of drinkwaren,
zijn zodanig ontworpen dat de temperatuur waarbij die eet- of drinkwaren ten hoogste
onderscheidenlijk ten minste vervoerd moeten worden, kan worden gehandhaafd en bewaakt.
§ 11:. Besmettelijke ziekten en persoonlijke hygiëne
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Artikel 38
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
Het bereiden, behandelen, verpakken en bewaren van eet- of drinkwaren en grondstoffen
geschiedt niet in bedrijfsruimten voor zover die zich bevinden in percelen waarin
gevallen van tyfus, paratyfus, dysenterie of cholera, dan wel andere, in hun effect
vergelijkbare besmettelijke ziekten voorkomen, en ter zake in overleg met de GGD geen
toereikende maatregelen zijn getroffen.
Artikel 39
[Regeling vervallen per 01-01-2006]
-
2 Het bereiden, behandelen, verpakken en bewaren van eet- of drinkwaren en grondstoffen
geschiedt uitsluitend door personen wier hoofd, handen en armen schoon zijn.
-
3 Personen die werkzaam zijn in een bedrijfsruimte, betrachten een zeer goede persoonlijke
hygiëne en dragen passende, schone en, waar nodig met het oog op de veiligheid en
deugdelijkheid van eet- of drinkwaren, beschermende kleding.
-
4 Personen met diarree, ontstekingen, open wonden of huidziekten aan hoofd, hals, armen
of handen, houden zich niet bezig met het bereiden, behandelen of verpakken van eet-
of drinkwaren en grondstoffen, voor zover de waar daardoor verontreinigd kan worden.
-
5 Personen die lijden aan een van de in artikel 38 bedoelde besmettelijke ziekten, salmonellosen of andere ziekten waarvoor een aangifteplicht
bestaat, houden zich niet bezig met het bereiden, behandelen of verpakken van eet-
of drinkwaren, en grondstoffen daarvoor, tenzij ter zake in overleg met de GGD toereikende
maatregelen zijn getroffen.