U bent nu hier: Wettenbank
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving
Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.
Officiële publicaties van de overheid.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Geraadpleegd op 21-11-2024. Gebruikte datum 'geldig op' 22-12-2009. Geldend van 20-01-2007 t/m 30-03-2011
Mandaatregeling VWS
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Besluit:
In deze regeling wordt verstaan onder:
a. Minister: de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;
b. mandaat: de bevoegdheid om in naam van de Minister besluiten te nemen;
c. gemandateerde: degene aan wie mandaat is verleend;
d. mandaatgever: degene die mandaat verleent;
e. machtiging: de bevoegdheid om in naam van de Minister handelingen te verrichten die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn.
Deze regeling is niet van toepassing op mandaat met betrekking tot personeelsaangelegenheden.
Hetgeen in deze regeling is bepaald met betrekking tot mandaat is, behoudens artikel 1a, van overeenkomstige toepassing op machtiging.
1 De mandaatgever blijft bevoegd de gemandateerde bevoegdheid uit te oefenen.
2 De mandaatgever kan het mandaat te allen tijde beëindigen.
1 De mandaatgever kan ter zake van de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheid zowel algemene als bijzondere aanwijzingen geven.
2 De gemandateerde verschaft de mandaatgever op diens verzoek inlichtingen over de uitoefening van de bevoegdheid.
Een door de gemandateerde binnen de grenzen van zijn bevoegdheid genomen besluit geldt als een besluit van de mandaatgever.
[Vervallen per 23-12-2004]
Een krachtens mandaat genomen besluit vermeldt namens welk bewindspersoon het besluit is genomen.
Bij afwezigheid of verhindering van een gemandateerde wordt, voor de duur van de afwezigheid of verhindering, diens bevoegdheid uitgeoefend door de plaatsvervanger, behoudens de bevoegdheid tot het verlenen, wijzigen of intrekken van een ondermandaat.
De Secretaris-Generaal heeft mandaat ten aanzien van alle stukken met uitsluiting van de stukken die ingevolge artikel 11 door de Minister dienen te worden ondertekend.
De plaatsvervangend Secretaris-Generaal heeft mandaat ten aanzien van dezelfde stukken als de Secretaris-Generaal, voor zover die behoren tot zijn werkterrein.
De volgende functionarissen hebben mandaat ten aanzien van stukken die tot hun werkterrein behoren:
a. de Directeuren-Generaal en de Directeuren van een beleidsdirectie, stafeenheid of een facilitaire eenheid van het kernministerie;
b. de Directeur-Generaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu;
c. de Directeur van het Nederlands Vaccin Instituut;
d. de Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidszorg;
e. de Hoofdinspecteur Jeugdzorg;
f. de Inspecteur-Generaal, de Directeur van de Dienst Uitvoering, de Directeur Bedrijfsvoering en de Directeur Toezichtsbeleid en Communicatie van de Voedsel en Waren Autoriteit;
g. de Directeur van het agentschap Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg;
h. de Directeur van het agentschap College ter beoordeling van Geneesmiddelen;
i. de Directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau;
j. de hoofden van de direct onder de functionarissen, genoemd onder a tot en met i, ressorterende organisatie-eenheden.
1 De stukken gericht aan:
a. de Koningin,
b. de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal,
c. de Ministerraad of daaruit gevormde vaste colleges,
d. de Raad van State,
e. de Algemene Rekenkamer, worden ondertekend door de Minister.
2 Ten aanzien van de in het eerste lid, onder d en e, genoemde colleges geldt het in de aanhef van het eerste lid gestelde niet voor zover het gaat om administratiefrechtelijke procedures onderscheidenlijk stukken van ondergeschikt beleidsmatig of politiek belang.
3 Voorts worden de volgende stukken door de Minister ondertekend:
a. stukken, inhoudende vaststelling van algemeen verbindende voorschriften;
b. stukken, inhoudende een aankondiging van uitbreiding van de rijksbemoeienis op het terrein van volksgezondheid, welzijn of sport of een aankondiging van wijzigingen van het beleid;
c. besluiten, waaruit belangrijke politieke of bestuurlijke gevolgen kunnen voortvloeien;
d. besluiten op een beroepschrift;
e. besluiten, inhoudende de vernietiging van of de onthouding van de goedkeuring aan een besluit van een ander bestuursorgaan;
f. stukken, inhoudende aanwijzingen aan een ander bestuursorgaan op grond van een wettelijk voorschrift.
In afwijking van de artikelen 9 en 10 heeft de Secretaris-Generaal het mandaat met betrekking tot de stukken:
a. bestemd voor de Nationale ombudsman;
b. behelzende geheel of gedeeltelijk afwijzende beslissingen in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur.
In afwijking van artikel 10 hebben de Secretaris-Generaal, de Directeuren-Generaal van het kernministerie en de functionarissen genoemd in artikel 10 onder b tot en met g, ieder mandaat ten aanzien van beleidsregels, alsmede ten aanzien van circulaires die tot hun werkterrein behoren en die worden gebruikt voor:
a. bekendmaking van beleidsmaatregelen en daarmee samenhangende voorschriften;
b. het verzoeken om medewerking;
c. het vragen om inlichtingen.
1 In afwijking van artikel 10 hebben de Secretaris-Generaal, de Directeuren-Generaal van het kernministerie en de functionarissen genoemd in artikel 10, eerste lid, onder b tot en met g ieder voor zijn eigen werkterrein, machtiging ten aanzien van verweerschriften en beroepschriften in administratiefrechtelijke procedures, gericht tot een administratieve rechter en ten aanzien van het verlenen van machtigingen ten behoeve van het vertegenwoordigen van de Minister in administratiefrechtelijke procedures bij de administratieve rechter.
2 In afwijking van artikel 10 hebben de Secretaris-Generaal en de Directeur Wetgeving en Juridische Zaken mandaat tot het nemen van beslissingen op bezwaar.
3 In afwijking van het tweede lid blijft aan de Minister voorbehouden de bevoegdheid tot het nemen van een besluit inzake een bezwaar tegen een besluit dat door de Minister dan wel door de Secretaris-Generaal namens de Minister is genomen.
4 Op machtigingen, verleend ten behoeve van het vertegenwoordigen van de Minister in administratiefrechtelijke procedures, zijn de artikelen 16, vijfde lid, voor zover het de goedkeuring van de Secretaris-Generaal betreft, en 17 niet van toepassing.
In afwijking van artikel 10 heeft de Directeur Voorlichting en Communicatie mandaat ten aanzien van stukken in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur, niet inhoudende geheel of gedeeltelijk afwijzende besluiten.
1 De directeuren van beleidsdirecties en stafeenheden zijn bevoegd ondermandaat of ondertekeningsmandaat te verlenen aan de directeur van een facilitaire eenheid. In een dergelijk geval kan de betrokken directeur van de facilitaire eenheid op zijn beurt die bevoegdheid verlenen aan een ondergeschikte.
2 De directeuren van facilitaire eenheden kunnen aan andere ondergeschikten dan hoofden van direct onder hen ressorterende organisatie-eenheden ondermandaat verlenen. Deze bevoegdheid komt in bijzondere gevallen ook toe aan de andere functionarissen, genoemd in artikel 10, onder a tot en met i.
3 De functionarissen, bedoeld in artikel 14, eerste en tweede lid, zijn bevoegd om hoofden van direct onder hen ressorterende organisatie-eenheden ondermandaat dan wel machtiging te verlenen tot het geheel of gedeeltelijk uitoefenen van de daar genoemde bevoegdheden.
4 Ondermandaat kan hetzij algemeen hetzij voor een bepaald geval verleend worden.
5 Elk ondermandaat wordt schriftelijk verleend en behoeft goedkeuring van de Secretaris-Generaal.
6 Op ondermandaat zijn de bepalingen van deze regeling van overeenkomstige toepassing.
1 Onverminderd artikel 11, kan de Secretaris-Generaal, in het kader van een bepaald project en andere bijzondere gevallen, naast of in plaats van de op grond van de Hoofdstukken 3, 4 en 5 bevoegde functionarissen, aan anderen de bevoegdheid verlenen om in naam van de Minister besluiten te nemen.
2 Bijzonder ondermandaat aan personen die geen ambtenaar zijn, wordt slechts verleend voor zover daartoe dwingende redenen zijn.
1 De Directeur Bestuursondersteuning houdt een centraal register bij van alle gemandateerden en van de inhoud van hun mandaat
2 Bij beëindiging of wijziging van een mandaat wordt een kopie van het besluit tot beëindiging c.q. wijziging toegezonden aan de Directeur Bestuursondersteuning.
1 Mandaten verleend vóór het tijdstip van het inwerkingtreden van deze regeling vervallen met ingang van het inwerkingtreden van deze regeling.
2 In afwijking van het eerste lid blijven mandaten die verleend zijn aan functionarissen die niet behoren tot een beleidsdirectie, stafeenheid of een facilitaire eenheid, gehandhaafd voor zover niet in strijd met dit besluit.
3 Een kopie van een mandaat als bedoeld in het tweede lid wordt binnen één maand, nadat deze regeling in werking is getreden, toegezonden aan de Secretaris-Generaal.
De regeling van de Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur van 31 januari 1984, kenmerk CDJBZ-46, wordt ingetrokken.
Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 maart 1996.
Deze regeling wordt aangehaald als: Mandaatregeling VWS.
Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.
Minister
E. Borst-Eilers
Voor een permanente link naar de door u bekeken versie, inwerkinggetreden op , kopieer één van de onderstaande links of verfijn de link in de Linktool.
Met behulp van de Linktool van LiDO is het mogelijk om een bredere link of een meer gedetailleerde link te maken.
Ga naar de Linktool
Op linkeddata.overheid.nl zijn onderstaande relaties bekend.
Er is geen andere versie beschikbaar waarmee u de huidige geselecteerde versie, inwerkinggetreden op , kan vergelijken.
Selecteer een andere versie van de regeling waarmee u de huidige versie , inwerkinggetreden op , wilt vergelijken.
Vergelijken van "Mandaatregeling VWS", inwerkinggetreden op , met versie die inwerking is getreden op .
Doordat er een grote regeling is gekozen kan de vergelijking enkele minuten duren.
U kunt kiezen voor het toevoegen van de wetstechnische informatie aan de tekst.
U kunt kiezen in welk formaat de tekst geëxporteerd wordt.
U kunt de tekst inclusief afbeeldingen exporteren. De afbeeldingen worden dan met de tekst in een .zip-bestand geleverd
Via deze link kunt u meer informatie krijgen over de Europese richtlijn of verordening waarnaar in de tekst van de regeling verwezen wordt, inclusief de tekst daarvan. U wordt hiervoor doorgeleid naar EUR-LEX, de online databank van de Europese Unie waarin de Europese wetgeving is opgenomen.