Warenwetbesluit Toevoeging micro-voedingsstoffen aan levensmiddelen

Geraadpleegd op 22-12-2024. Gebruikte datum 'geldig op' 01-01-2006 en zichtdatum 21-12-2024.
Geldend van 24-09-2004 t/m 29-05-2007

Besluit van 24 mei 1996, houdende het Warenwetbesluit Toevoeging micro-voedingsstoffen aan levensmiddelen

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op voordracht van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van 25 september 1995, nr DGVgz/VVP/L 952051, gedaan in overeenstemming met Onze Ministers van Economische Zaken en van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;

Gelet op artikel 4, eerste lid, onder a en b, artikel 5, eerste lid, onder c, en artikel 8, onder a en c, van de Warenwet;

Gezien het advies van de Voedingsraad van 11 november 1993, nummer 931111/01 en het advies van de Adviescommissie Warenwet van 27 juni 1995 met nummer 14877/(2/3)5;

De Raad van State gehoord (advies van 22 januari 1996, nummer W13.95.0530);

Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 14 mei 1996, nummer GZB/VVB 96543, uitgebracht in overeenstemming met Onze Ministers van Economische Zaken en van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;

Hebben goedgevonden en verstaan:

§ 1:. algemene bepalingen

Artikel 1

  • 1 In dit besluit wordt verstaan onder:

    • a. micro-voedingsstoffen: voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor het functioneren van het menselijk organisme, waarin dat organisme niet zelf kan voorzien en die in kleine hoeveelheden geconsumeerd moeten worden;

    • b. verrijkte eet- of drinkwaar: een eet- of drinkwaar waaraan een of meer micro-voedingsstoffen zijn toegevoegd, maar die niet tot hoofddoel heeft het leveren van micro-voedingsstoffen;

    • c. substitutie-produkt: een verrijkte eet- of drinkwaar:

      • die een bestaande waar beoogt te vervangen, en ten aanzien van uiterlijk, consistentie, smaak, kleur, geur en gebruiksdoel zoveel mogelijk overeenkomt met de te vervangen eet- of drinkwaar; en

      • waaraan één of meer micro-voedingsstoffen zijn toegevoegd tot ten hoogste de gehaltes waarin die stoffen van nature aanwezig zijn in de te vervangen eet- of drinkwaar;

    • d. gerestaureerde eet- of drinkwaar: een verrijkte eet- of drinkwaar:

      • die bereid is volgens de richtlijnen van goede produktiepraktijken; en

      • waaraan één of meer micro-voedingsstoffen zijn toegevoegd tot de gehaltes waarin zij vóór de bereiding van nature aanwezig waren in het eetbare deel van de waar of in de eetbare delen van de grondstoffen voor de waar, maar die na of tijdens de bereiding daaruit zijn verdwenen;

    • e. aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: de hoeveelheid micro-voedingsstof die per dag geconsumeerd moet worden om een gezonde voorziening van het menselijk organisme met die stof te verzekeren;

    • f. redelijk geachte dagconsumptie: de totale hoeveelheid van een eet- of drinkwaar die doorgaans op een dag geconsumeerd wordt.

  • 2 Dit besluit is niet van toepassing op eet- of drinkwaren waaraan uitsluitend uit technologische overwegingen één of meer micro-voedingsstoffen zijn toegevoegd.

Artikel 2

  • 1 Het is verboden verrijkte eet- of drinkwaren te bereiden of te verhandelen, die niet voldoen aan de eisen, bij dit besluit gesteld met betrekking tot hun samenstelling.

  • 2 Het is verboden een verrijkte eet- of drinkwaar te bereiden, te behandelen, te verwerken, te verpakken, te bewaren of te vervoeren, voordat Onze Minister op de hoogte is gesteld van de bij dit besluit aangewezen gegevens betreffende de samenstelling van de waar.

  • 3 Het is verboden verrijkte eet- of drinkwaren te verhandelen anders dan met inachtneming van de voorschriften, bij dit besluit gesteld met betrekking tot hun aanduiding.

  • 4 Het is verboden verrijkte eet- of drinkwaren te verhandelen anders dan met inachtneming van de voorschriften bij dit besluit gesteld met betrekking tot het bezigen van vermeldingen of voorstellingen betreffende de aard, samenstelling en eigenschappen van de waar, en de uitwerking die de waar bij gebruik kan hebben op de gezondheid van de mens.

Artikel 3

In verrijkte eet- of drinkwaren zijn geen micro-voedingsstoffen aanwezig in hoeveelheden die schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid.

§ 2:. toevoegen van micro-voedingsstoffen aan levensmiddelen

Artikel 4

Bij de bereiding van een verrijkte eet- of drinkwaar wordt geen gebruik gemaakt van andere dan de in bijlage 1 genoemde micro-voedingsstoffen.

Artikel 5

De micro-voedingsstoffen vitamine A in de vorm van retinoïden, vitamine D, foliumzuur, seleen, koper en zink worden uitsluitend toevoegd aan een verrijkte eet- of drinkwaar om van die waar een substitutie-produkt of een gerestaureerde eet- of drinkwaar te maken.

Artikel 5a

Aan de in de bijlage, bij verordening (EG) nr. 2991/94 van de Raad van de Europese Unie van 5 december 1994 tot vaststelling van normen voor smeerbare vetprodukten (Pb EG L 316), onder B en C, bedoelde vetten, aan vloeibare producten die een zelfde gebruiksdoel hebben, en aan bak- en braadproducten, is het toegestaan vitamine A en D toe te voegen, waarbij het gehalte aan vitamine A ten hoogste 8 µg RE, en het gehalte aan vitamine D ten hoogste 0,075 µg per gram bedraagt.

Artikel 6

  • 1 De in bijlage 2 genoemde vitamines en de in bijlage 3 genoemde mineralen worden slechts in zodanige hoeveelheden toegevoegd aan een verrijkte eet- of drinkwaar, dat het totaal aanwezige gehalte in een redelijk geachte dagconsumptie van die waar ten minste 15% en ten hoogste 100% van de in die bijlage vermelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt.

  • 2 De in het eerste lid bedoelde hoeveelheden zijn niet van toepassing voor zover het een substitutie-produkt of een gerestaureerde eet- of drinkwaar betreft.

Artikel 7

Ten aanzien van een verrijkte eet- of drinkwaar vindt voedingswaarde-etikettering plaats zoals bedoeld in artikel 3, eerste lid, van het Warenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen. Bij deze voedingswaarde-etikettering wordt tevens een vermelding gebezigd van het gehalte van alle toegevoegde micro-voedingsstoffen, voor zover het geen substitutie-produkt of een gerestaureerde eet- of drinkwaar betreft.

Artikel 8

  • 1 In de aanduiding van een verrijkte eet- of drinkwaar, niet zijnde een substitutie-produkt of een gerestaureerde eet- of drinkwaar, blijkt de verrijking uitsluitend door de opname van het zinsdeel «met toegevoegde voedingsstoffen (vitamines en mineralen)» dan wel van een gelijkwaardige zinsnede in een andere voor de consument begrijpelijke taal. Deze zinsnede wordt opgenomen indien ten aanzien van de waar een bewering inzake de voedingswaarde wordt gebezigd zoals bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder f, van het Warenwetbesluit Voedingswaardeinformatie levensmiddelen.

  • 2 In de aanduiding van een gerestaureerde eet- of drinkwaar of een substitutie-produkt blijkt de toevoeging van micro-voedingsstoffen uitsluitend door de opname van het zinsdeel «met toegevoegde voedingsstoffen (vitamines en mineralen) tot het oorspronkelijke gehalte», of voor zover het een substitutie-produkt betreft van het zinsdeel «met toegevoegde voedingsstoffen (vitamines en mineralen) tot het gehalte in het te vervangen produkt» dan wel van gelijkwaardige zinsnedes in een andere voor de consument begrijpelijke taal.

  • 3 Ten aanzien van een verrijkte eet- of drinkwaar wordt geen vermelding gebezigd waaruit zou kunnen worden afgeleid dat een evenwichtige voeding op basis van niet-verrijkte eet- of drinkwaren niet alle micro-voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid kan verschaffen.

§ 2a. specifieke toevoegingen

Artikel 9a

In de navolgende eet- en drinkwaren mogen jodiumverbindingen aanwezig zijn, met inachtneming van de daarbij vermelde voorwaarden:

  • a. in keukenzout (natriumchloride) en in keukenzoutvervangers, bestemd voor rechtstreekse consumptie, tot een gehalte van ten minste 30 en ten hoogste 40 mg jodium per kg zout;

  • b. in brood, bedoeld in het Warenwetbesluit Meel en brood, en in op basis van granen samengestelde waren die bedoeld zijn om brood te vervangen, uitsluitend door de toevoeging aan die waren van gejodeerd keukenzout met een gehalte van ten minste 70 en ten hoogste 85 mg jodium per kg zout;

  • c. in vleesproducten, bedoeld in het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten, uitsluitend door de toevoeging aan die waren van gejodeerd nitrietpekelzout met een gehalte van ten minste 20 en ten hoogste 30 mg jodium in de vorm van uitsluitend jodaat per kg nitrietpekelzout.

Artikel 8, derde lid, is op deze waren niet van toepassing.

§ 3:. slotbepalingen

Artikel 10

[Red: Wijzigt het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen.]

Artikel 12

  • 1 Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het wordt geplaatst.

  • 2 In afwijking van het eerste lid treden, voor wat betreft de toevoeging van mineralen, de artikelen 6, 7, 8 en 9 in werking vierentwintig maanden na het in dat lid bedoelde tijdstip.

Artikel 13

Dit besluit wordt aangehaald als: Warenwetbesluit Toevoeging micro-voedingsstoffen aan levensmiddelen.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

's-Gravenhage, 24 mei 1996

Beatrix

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E. G. Terpstra

Uitgegeven de vijfentwintigste juni 1996

De Minister van Justitie,

W. Sorgdrager

Bijlage 1. Deze bijlage behoort bij artikel 4.

De in artikel 4 bedoelde micro-voedingsstoffen zijn de navolgende:

1. Vitamines

Vitamine

Toegelaten verbindingen

Vitamine A

Retinyl-acetaat

Retinyl-palmitaat

Retinol

Bèta-caroteen of caroteen-mengsels met pro-vitamine A activiteit

   

Vitamine D

Vitamine D2 (ergocalciferol)

 

Vitamine D3 (cholecalciferol)

   

Vitamine B1

Thiamine-waterstofchloride

 

Thiaminemononitraat

   

Vitamine B2

Riboflavine

 

Riboflavine-5'-natriumfosfaat

   

Niacine

Nicotinamide

 

Nicotinezuur

   

Vitamine B6

Pyridoxine-waterstofchloride

 

Pyridoxal-5'-fosfaat

 

Pyridoxinedipalmitaat

   

Foliumzuur

Pteroylmonoglutaminezuur

   

Pantotheenzuur

Calcium-D-pantothenaat

 

Natrium-D-pantothenaat

 

Dexpanthenol

   

Vitamine B12

Cyanocobalamine

 

Hydroxocobalamine

   

Biotine

D-Biotine

   

Vitamine C

L-ascorbinezuur

 

Natrium-L-ascorbaat

 

Calcium-L-ascorbaat

 

6-Palmityl-L-ascorbine-zuur(ascorbylpalmitaat)

 

Kalium-L-ascorbaat

   

Vitamine E

D-alfa-tocoferol

 

DL-alfa-tocoferol

 

D-alfa-tocoferylacetaat

 

DL-alfa-tocoferylacetaat

   

Vitamine K

Fyllochinon (Fytomenadion)

2. Mineralen

Mineralen

Toegelaten zouten

Calcium (Ca)

Calciumcarbonaat

 

Calciumchloride

 

Calciumzouten van citroenzuur

 

Calciumgluconaat

 

Calciumglycerofosfaat

 

Calciumlactaat

 

Calciumzouten van orthofosforzuur

 

Calciumhydroxide

 

Calciumoxide

   

Magnesium (Mg)

Magnesiumcarbonaat

 

Magnesiumchloride

 

Magnesiumoxide

 

Magnesiumzouten van orthofosforzuur

 

Magnesiumsulfaat

 

Magnesiumgluconaat

 

Magnesiumhydroxide

 

Magnesiumzouten van citroenzuur

 

Magnesiumlactaat

 

Magnesiumglycerofosfaat

   

IJzer (Fe)

IJzer(II)citraat

 

IJzer(III)ammoniumcitraat

 

IJzer(II)gluconaat

 

IJzer(II)lactaat

 

IJzer(II)sulfaat

 

IJzer(II)fumaraat

 

IJzer(III)difosfaat (IJzer(III)pyrofosfaat)

 

Elementair ijzer (uit carbonyl + elektrolytisch bereid + met waterstof gereduceerd)

 

IJzer(III)saccharaat

 

Natriumijzer(III)difosfaat

 

IJzer(II)carbonaat

   

Koper (Cu)

Koper-lysine-complex

 

Koper(II)carbonaat

 

Koper(II)citraat

 

Koper(II)gluconaat

 

Koper(II)sulfaat

   

Mangaan (Mn)

Mangaancarbonaat

 

Mangaanchloride

 

Mangaancitraat

 

Mangaansulfaat

 

Mangaangluconaat

 

Mangaanglycerofosfaat

   

Zink (Zn)

Zinkacetaat

 

Zinkchloride

 

Zinklactaat

 

Zinksulfaat

 

Zinkzouten van citroenzuur

 

Zinkgluconaat

 

Zinkoxide

   

Seleen (Se)

Natriumselenaat

 

Natriumseleniet

 

selenomethionine

 

selenocysteïne

 

selenocystine

   

Natrium (Na)

Natriumbicarbonaat

 

Natriumchloride

 

Natriumzouten van citroenzuur

 

Natriumgluconaat

 

Natriumcarbonaat

 

Natriumlactaat

 

Natriumzouten van orthofosforzuur

 

Natriumhydroxide

   

Kalium (K)

Kaliumbicarbonaat

 

Kaliumcarbonaat

 

Kaliumchloride

 

Kaliumzouten van citroenzuur

 

Kaliumgluconaat

 

Kaliumlactaat

 

Kaliumzouten van orthofosforzuur

 

Kaliumhydroxide

   

Chloor (Cl)

Natriumchloride

 

Kaliumchloride

 

Calciumchloride

 

Magnesiumchloride

 

Mangaanchloride

 

Zinkchloride

   

Fosfor (P)

fosforzuur

 

fosfaten, pyrofosfaten en

 

orthofosforzuurverbindingen genoemd bij de overige voedingsstoffen

   

Chroom (Cr)

chromium (III) chloride

 

chromium (III) citraat

 

chromium (III) gluconaat

 

chromium (III) sulfaat

 

chromium (III) picolinaat

   

Molybdeen (Mo)

ammonium molybdaat (VI)

 

kalium molybdaat (VI)

 

natrium molybdaat (VI)

Jodium (I)

natriumjodide

 

kaliumjodide

 

natriumjodaat

 

kaliumjodaat

Bijlage 2. Deze bijlage behoort bij artikel 6, eerste lid.

De in artikel 6, eerste lid, bedoelde vitamines en hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zijn de navolgende:

Vitamine A

(RE)

800

Vitamine B1

(mg)

1,4

Vitamine B2

(mg)

1,6

Niacine

(mg)

18

Vitamine B6

(mg)

2

Pantotheenzuur

(mg)

6

Vitamine B12

(mcg)

1

Biotine

(mg)

0,15

Vitamine C

(mg)

60

Vitamine E

(mg)

10

Vitamine K

(mcg)

80

Bijlage 3. Deze bijlage behoort bij artikel 6, eerste lid.

De in artikel 6, eerste lid, bedoelde mineralen en hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zijn de navolgende:

Calcium

(mg)

800

Magnesium

(mg)

300

IJzer

(mg)

14

Mangaan

(mg)

5

Fosfor

(mg)

800

Chroom

(mcg)

125

Molybdeen

(mcg)

160

Natrium

(mg)

2000

Kalium

(mg)

3100

Chloride

(mg)

2000