Bijlage I
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Deze bijlage behoort bij artikel 2, onder b, en artikel 6, onder b.
Voedingsstoffen
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
1. Vitamines
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Vitamine A
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Retinol
Retinylacetaat
Retinylpalmitaat
Beta-caroteen
Vitamine D
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Vitamine D2 (= ergocalciferol)
Vitamine D3 (= cholecalciferol)
Vitamine B1
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Thiamine-waterstofchloride
Thiaminemononitraat
Vitamine B2
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Riboflavine
Riboflavine-5’-natriumfosfaat
Niacine
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Nicotinamide
Nicotinezuur
Vitamine B6
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Pyridoxine-waterstofchloride
Pyridoxine-5-fosfaat
Pyridoxinedipalmitaat
Pantotheenzuur
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Calcium-D-pantothenaat
Natrium-D-pantothenaat
Dexpanthenol
Folaat
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Foliumzuur
Vitamine B12
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Cyanocobalamine
Hydroxocobalamine
Biotine
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
D-biotine
Vitamine C
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
L-Ascorbinezuur
Natrium-L-ascorbaat
Calcium-L-ascorbaat
6-Palmityl-L-ascorbinezuur (ascorbylpalmitaat)
Kaliumascorbaat
Vitamine K
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Fyllochinon (Fytomenadion)
Vitamine E
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
D-alfa-tocoferol
DL-alfa-tocoferol
D-alfa-tocoferolacetaat
DL-alfa-tocoferolacetaat
2. Aminozuren
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
.
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
L-arginine en zijn waterstofchloride
L-cystine en zijn waterstofchloride
L-histidine en zijn waterstofchloride
L-isoleucine en zijn waterstofchloride
L-leucine en zijn waterstofchloride
L-lysine en zijn waterstofchloride
L-cysteïne en zijn waterstofchloride
L-methionine
L-fenylalanine
L-threonine
L-tryptofaan
L-tyrosine
L-valine
3. Overige
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
.
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Choline
Cholinechloride
Cholinecitraat
Cholinebitartraat
Inositol
L-carnitine
L-carnitine waterstofchloride
4. Zouten van mineralen en spoorelementen
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Calcium
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Calciumcarbonaat
Calciumchloride
Calciumzouten van citroenzuur
Calciumgluconaat
Calciumglycerofosfaat
Calciumlactaat
Calciumoxide
Calciumhydroxide
Calciumzouten van orthofosforzuur
Magnesium
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Magnesiumcarbonaat
Magnesiumchloride
Magnesiumzouten van citroenzuur
Magnesiumgluconaat
Magnesiumoxide
Magnesiumhydroxide
Magnesiumzouten van orthofosforzuur
Magnesiumsulfaat
Magnesiumlactaat
Magnesiumglycerofosfaat
Kalium
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Kaliumchloride
Kaliumzouten van citroenzuur
Kaliumgluconaat
Kaliumlactaat
Kaliumglycerofosfaat
IJzer
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
IJzer(II)citraat
IJzer(III)ammoniumcitraat
IJzer(II)gluconaat
IJzer(II)lactaat
IJzer(II)sulfaat
IJzer(II)fumaraat
IJzer(III)difosfaat (IJzer(III)pyrofosfaat)
Elementair ijzer (uit carbonyl + electrolytisch bereid + met waterstof gereduceerd)
IJzer(III)saccharaat
Natriumijzer(III)difosfaat
IJzer(II)carbonaat
Koper
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Koper-lysine complex
Koper(II)carbonaat
Koper(II)citraat
Koper(II)gluconaat
Koper(II)sulfaat
Zink
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Zinkacetaat
Zinkchloride
Zinkcitraat
Zinklactaat
Zinksulfaat
Zinkoxide
Zinkgluconaat
Mangaan
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Mangaancarbonaat
Mangaanchloride
Mangaancitraat
Mangaangluconaat
Mangaansulfaat
Mangaanglycerofosfaat
Jood
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Natriumjodide
Kaliumjodide
Kaliumjodaat
Natriumjodaat
Bijlage II
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Deze bijlage behoort bij artikel 3, eerste lid, en artikel 5, onder d.
Essentiële samenstelling van bewerkte eet- of drinkwaren op basis van granen voor
zuigelingen en peuters
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
De eisen ten aanzien van voedingsstoffen hebben betrekking op het gebruiksklare product,
dat als zodanig wordt verkocht of volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant is
aangemaakt.
1. Graangehalte
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Bewerkte eet- of drinkwaren op basis van granen worden voornamelijk bereid uit een
of meer gemalen graansoorten of zetmeelhoudende wortelproducten.
De hoeveelheid graan of wortelproduct is niet kleiner dan 25% (g/g) van het droge
eindmengsel.
2. Eiwitten
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
-
2.3 Voor de in artikel 1, eerste lid, onder c, 4∞, bedoelde biscuits waaraan een eiwitrijk voedingsmiddel wordt toegevoegd en die als
zodanig worden verkocht, is de toegevoegde hoeveelheid eiwit niet kleiner dan 0,36
g/100 kJ (1,5 g/100 kcal).
-
2.4 De chemische index van het toegevoegde eiwit is gelijk aan ten minste 80% van die
van het referentie-eiwit (caseïne zoals gedefinieerd in bijlage III) of de eiwitrendementscoëfficiënt (PER) van het eiwit in het mengsel is gelijk aan
ten minste 70% van die van het referentie-eiwit. In alle gevallen mogen aminozuren
uitsluitend worden toegevoegd om de voedingswaarde van het eiwitmengsel te verbeteren,
en uitsluitend in de hoeveelheden die daarvoor nodig zijn.
3. Koolhydraten
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
-
3.1 Indien sucrose, fructose, glucose, glucosesiropen of honing worden toegevoegd aan
in artikel 1, eerste lid, onder c, 1° en 4°, bedoelde eet- of drinkwaren, is de hoeveelheid:
- -
toegevoegde koolhydraten uit deze bronnen niet groter dan 1,8 g/100 kJ (7,5 g/100kcal);
- -
toegevoegd fructose niet groter dan 0,9 g/100 kJ (3,75 g/100 kcal).
-
3.2 Indien sucrose, fructose, glucose, glucosesiropen of honing worden toegevoegd aan
in artikel 1, eerste lid, onder c, 2°, bedoelde eet- of drink-waren, is de hoeveelheid:
- -
toegevoegde koolhydraten uit deze bronnen niet groter dan 1,2 g/100 kJ (5 g/100 kcal);
- -
toegevoegd fructose niet groter dan 0,6 g/100 kJ (2,5 g/100 kcal).
4. Vetten
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
-
4.2 Voor de in artikel 1, eerste lid, onder c, 2°, bedoelde eet- of drinkwaren is het vetgehalte niet hoger dan 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100
kcal). Indien het vetgehalte hoger is 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal), is de hoeveelheid:
-
a. laurinezuur niet groter dan 15% van het totale vetgehalte;
-
b. myristinezuur niet groter dan 15% van het totale vetgehalte;
-
c. linolzuur (in de vorm van glyceriden = linoleaten) niet kleiner dan 70 mg/100 kJ
(300 mg/100 kcal) en niet groter dan 285 mg/100kJ (1200 mg/100 kcal).
5. Mineralen
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
-
5.1 Natrium
- -
Natriumzouten mogen uitsluitend voor technologische doeleinden aan bewerkte eet-
of drinkwaren op basis van granen worden toegevoegd.
- -
Het natriumgehalte van bewerkte eet- of drinkwaren op basis van granen is niet hoger
dan 25 mg/100 kJ (100 mg/100 kcal).
-
5.2 5.2 Calcium
-
1. Voor de in artikel 1, eerste lid, onder c, 2°, bedoelde eet- of drinkwaren is het calciumgehalte niet lager dan 20 mg/100 kJ (80
mg/100 kcal).
-
2. Voor de in artikel 1, eerste lid, onder c, 4°, bedoelde met toevoeging van melk bereide eet- of drinkwaren (melkbiscuits) die als
zodanig worden verkocht, is het calciumgehalte niet lager dan 12 mg/100 kJ (50 mg/100
kcal).
6. Vitamines
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
-
6.2 Voor de in artikel 1, eerste lid, onder c, 2°, bedoelde eet- of drinkwaren:
|
Per 100 kJ
|
|
Per 100 kcal
|
|
|
minimaal
|
maximaal
|
minimaal
|
maximaal
|
Vitamine A (µg-RE) RE=all-transretinol-equivalent.
|
14
|
43
|
60
|
80
|
Vitamine D (µg) In de vorm van cholecalciferol, waarvan 10 µg = 400 i.e. vitamine
D.
|
0,25
|
0,75
|
1
|
3
|
Deze grenswaarden zijn ook van toepassing indien de vitamines A en D aan andere bewerkte
eet- of drinkwaren op basis van granen worden toegevoegd.
Bijlage IV
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Deze bijlage behoort bij artikel 3, tweede lid, en artikel 5, onder d.
Essentiële samenstelling van babyvoeding voor zuigelingen en peuters
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
De eisen ten aanzien van voedingsstoffen hebben betrekking op het gebruiksklare product,
dat als zodanig wordt verkocht of volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant is
aangemaakt.
1. Eiwitten
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
-
1.1 Indien vlees, gevogelte, vis, orgaanvlees of een andere traditionele eiwitbron de
enige bestanddelen zijn die in de aanduiding van de eetwaar worden genoemd:
- -
bestaat de totale eetwaar voor ten minste 40% (g/g) uit het genoemde vlees, gevogelte,
vis of orgaanvlees of uit de genoemde andere traditionele eiwitbron;
- -
bestaat de totale hoeveelheid eiwit uit de genoemde bronnen voor ten minste 25% (g/g)
uit elke genoemde soort vlees, gevogelte, vis of orgaanvlees of uit de genoemde andere
traditionele eiwitbron;
- -
is de hoeveelheid eiwit uit de genoemde bronnen niet kleiner dan 1,7 g/100 kJ (7
g/100 kcal).
-
1.2 Indien vlees, gevogelte, vis, orgaanvlees of een andere traditionele eiwitbron als
eerste in de aanduiding van de eetwaar worden genoemd, alleen of in combinatie, ongeacht
of de eetwaar als maaltijd wordt aangeboden:
- -
bestaat de totale eetwaar voor ten minste 10% (g/g) uit het genoemde vlees, gevogelte,
vis of orgaanvlees of uit de genoemde andere traditionele eiwitbron;
- -
bestaat de totale hoeveelheid eiwit uit de genoemde bronnen voor ten minste 25% (g/g)
uit elke genoemde soort vlees, gevogelte, vis of orgaanvlees of andere traditionele
eiwitbron;
- -
is de hoeveelheid eiwit uit de genoemde bronnen niet kleiner dan 1 g/100 kJ (4 g/100
kcal).
-
1.3 Indien vlees, gevogelte, vis, orgaanvlees of een andere traditionele eiwitbron alleen
of in combinatie, maar niet als eerste, in de aanduiding van de eetwaar worden genoemd,
ongeacht of de eetwaar als maaltijd wordt aangeboden:
- -
bestaat de totale eetwaar voor ten minste 8% (g/g) uit het genoemde vlees, gevogelte,
vis of orgaanvlees of uit de genoemde andere traditionele eiwitbron;
- -
bestaat de totale hoeveelheid eiwit uit de genoemde bronnen voor ten minste 25% (g/g)
uit elke genoemde soort vlees, gevogelte, vis of orgaanvlees of andere traditionele
eiwitbron;
- -
is de hoeveelheid eiwit uit de genoemde bronnen niet kleiner dan 0,5 g/100 kJ (2,2
g/100 kcal);
- -
is de totale hoeveelheid eiwit in de eetwaar uit alle bronnen niet kleiner dan 0,7
g/100kJ (3 g/100 kcal).
-
1.4 Indien de eetwaar op het etiket wordt aangeduid als maaltijd, maar vlees, gevogelte,
vis, orgaanvlees of een andere traditionele eiwitbron niet in de aanduiding van de
waar worden genoemd, is de totale hoeveelheid eiwit in de waar uit alle bronnen niet
kleiner dan 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
-
1.4ter Indien zuivelproducten in de aanduiding van een zoet gerecht als eerste of enige
bestanddeel worden genoemd, is de hoeveelheid zuiveleiwit in de waar niet kleiner
dan 2,2 g/100 kcal. De punten 1.1 tot en met 1.4 zijn niet van toepassing op alle
overige zoete gerechten. .
2. Koolhydraten
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
De totale hoeveelheid koolhydraten in groente- en vruchtensappen en nectars, in uitsluitend
uit vruchten bestaande gerechten, in nagerechten of in puddingen is niet groter dan:
- -
10 g/100 ml voor groentesappen en daarop gebaseerde dranken;
- -
15 g/100 ml voor vruchtensappen en nectars en daarop gebaseerde dranken;
- -
20 g/100 g voor uitsluitend uit vruchten bestaande gerechten;
- -
25 g/100 g voor nagerechten en puddingen;
- -
5 g/100 g voor andere niet op melk gebaseerde dranken.
3. Vetten
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
-
3.1 Voor vlees, gevogelte, vis, orgaanvlees of een andere traditionele eiwitbron.
Indien vlees of kaas de enige bestanddelen zijn of als eerste in de aanduiding van
een eetwaar worden genoemd, is de totale hoeveelheid vet in de eetwaar uit alle bronnen
niet groter dan 1,4 g/100 kJ (6 g/100 kcal).
4. Natrium
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
-
4.1 Het uiteindelijke natriumgehalte van de eetwaar is niet hoger dan 48 mg/100 kJ (200
mg/100 kcal) of 200 mg/100 g. Indien kaas het enige bestanddeel is dat in de aanduiding
van de eetwaar wordt genoemd, is het uiteindelijke natriumgehalte van de eetwaar niet
hoger dan 70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal).
5. Vitamines
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Vitamine C
Het uiteindelijke gehalte aan vitamine C van vruchtensappen, nectars of groentesappen
is niet lager dan 6 mg/100 kJ (25 mg/100 kcal) of 25 mg/100 g.
Vitamine A
Het uiteindelijke gehalte aan vitamine A van groentesappen is niet lager dan 25 µg
RE/100 kJ (100 µg RE/100 kcal) (RE = all-transretinol-equivalent).
Vitamine A wordt niet toegevoegd aan andere babyvoeding.
Vitamine D
Vitamine D wordt niet toegevoegd aan babyvoeding.
Bijlage VI
[Regeling vervallen per 20-07-2016]
Deze bijlage behoort bij artikel 2, onder b.
Maximale gehaltes aan vitamines, mineralen en spoorelementen, indien toegevoegd, in
bewerkte eet- of drinkwaren op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en
peuters
De eisen ten aanzien van eet- en drinkwaren hebben betrekking op de gebruiksklare
waar die als zodanig wordt verkocht of volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant
is aangemaakt, met uitzondering van de eisen ten aanzien van kalium en calcium, die
betrekking hebben op de waar zoals die verkocht wordt.
Voedingsstof
|
Maximaal per 100 kcal
|
Vitamine A (µg RE)
|
1801
|
Vitamine E (mg a-TE)
|
3
|
Vitamine C (mg)
|
12,5/252 /1253
|
Thiamine (mg)
|
0,25/0,5 4
|
Riboflavine (mg)
|
0,4
|
Niacine (mg NE)
|
4,5
|
Vitamine B6 (mg)
|
0,35
|
Foliumzuur (µg)
|
50
|
Vitamine B12 (µg)
|
0,35
|
Pantotheenzuur (mg)
|
1,5
|
Biotine (µg)
|
10
|
Kalium (mg)
|
160
|
Calcium (mg)
|
80/1805 /1006
|
Magnesium (mg)
|
40
|
IJzer (mg)
|
3
|
Zink (mg)
|
2
|
Koper (µg)
|
40
|
Jood (µg)
|
35
|
Mangaan (mg)
|
0,6.
|
1Overeenkomstig de bepalingen van de bijlagen II en IV.
2Deze grenswaarde geldt voor met ijzer verrijkte producten.
3Deze grenswaarde geldt voor gerechten op basis van vruchten, vruchtensappen, nectars
en groentesappen.
4Deze grenswaarde geldt voor bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen.
5Deze grenswaarde geldt voor voor de in artikel 1, eerste lid, onder c, 1° en 2°, bedoelde waren.
6Deze grenswaarde geldt voor de in artikel 1, eerste lid, onder c, 4°, bedoelde waren.