Regeling bestrijding maïswortelkever en Anoplophora chinensis (Forster)

[Regeling vervallen per 01-06-2016.]
Geraadpleegd op 28-12-2024. Gebruikte datum 'geldig op' 07-12-2008 en zichtdatum 07-12-2008.
Geldend van 07-12-2008 t/m 30-06-2009

Regeling bestrijding maïswortelkever 2003

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 17 van het Besluit bestrijding schadelijke organismen;

Besluit:

Paragraaf 1. Algemene Bepalingen

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

Artikel 1

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a. Minister: Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

  • b. maïswortelkever: het organisme Diabrotica virgifera virgifera Le Conte;

  • c. haard: terrein waar de maïswortelkever wordt aangetroffen;

  • d. kerngebied: een krachtens artikel 2, eerste lid, van deze regeling aangewezen gebied;

  • e. veiligheidszone: een krachtens artikel 2, tweede lid, van deze regeling aangewezen gebied;

  • f. maïs: een plant of plantaardig product van het gewas een variëteit van de soort Zea mays L;

  • g. tuin: grond, waarop anders dan ter uitoefening van een bedrijf, de land- of tuinbouw wordt uitgeoefend;

  • h. het schadelijke organisme: Anoplophora chinensis (Forster);

  • i. gevoelige planten: voor opplant bestemde planten, met uitzondering van zaden, van Acer spp., Aesculus hippocastanum, Alnus spp., Betula spp., Carpinus spp., Citrus spp., Corylus spp., Cotoneaster spp., Fagus spp., Lagerstroemia spp., Malus spp., Platanus spp., Populus spp., Prunus spp., Pyrus spp., Salix spp., en Ulmus spp.;

  • j. beschikking nr. 2008/840/EG: beschikking nr. 2008/840/EG van de Commissie van 7 november 2008 tot vaststelling van noodmaatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van Anoplophora chinensis (Forster) te voorkomen (PbEU L 300/36);

  • k. besmette zone: krachtens artikel 11, eerste lid, van deze regeling aangewezen zone;

  • l. bufferzone: krachtens artikel 11, tweede lid, van deze regeling aangewezen zone;

  • m. afgebakende gebieden: in de Gemeenschap, overeenkomstig artikel 5 van beschikking nr. 2008/840/EG, vastgestelde besmette zones en bufferzones;

  • n. derde land: niet tot de Europese Gemeenschappen behorende staat, alsmede Ceuta en Melilla.

Paragraaf 2. Maïswortelkever

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

Artikel 2

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

  • 1 Als kerngebied worden door de Minister gebieden aangewezen met een straal van minimaal 1 kilometer rond een haard.

  • 2 Als veiligheidszone worden door de Minister gebieden aangewezen met een straal van minimaal 4 kilometer rond het aangewezen kerngebied.

  • 3 De in het eerste en tweede lid bedoelde gebieden worden aangegeven op door de Minister gewaarmerkte kaarten. Deze kaarten liggen ter inzage bij de inzage balie van het Service Center van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het hoofdkantoor van de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen en de locatiekantoren van de Plantenziektenkundige Dienst gelegen in of in de meeste nabijheid van de gebieden.

  • 4 Op de kaarten, bedoeld in het derde lid, wordt voor elk kerngebied en elke veiligheidszone aangegeven in welk jaar de maïswortelkever voor het eerst is aangetoond.

  • 5 Van het vaststellen, wijzigen en opheffen van de in het eerste lid en het tweede lid bedoelde gebieden wordt mededeling gedaan in de Staatscourant.

Artikel 3

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

  • 1 Het is verboden maïs die wordt of is geteeld op een terrein, gelegen binnen een kerngebied vóór 1 oktober van het jaar waarin de maïswortelkever in dat kerngebied is aangetoond:

    • a. te oogsten;

    • b. vanuit het kerngebied te verhandelen, te verplaatsen of te vervoeren.

  • 2 De Minister kan besluiten dat de in het eerste lid bedoelde datum voor een bij dat besluit aan te wijzen kerngebied wordt vervroegd. Van dit besluit wordt mededeling gedaan in de Staatscourant.

Artikel 5

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

  • 1 De eigenaar of houder van een terrein dat is gelegen in een kerngebied is verplicht de maïs die op het terrein wordt geteeld, in het jaar waarin de maïswortelkever voor het eerst is aangetoond, binnen drie dagen na de aanwijzing van het kerngebied te behandelen of te laten behandelen overeenkomstig de door de Minister gegeven voorschriften met een daartoe op grond van artikel 16a van de Bestrijdingsmiddelenwet 1962 bij besluit aangewezen bestrijdingsmiddel.

  • 2 Tot 1 oktober van het jaar, bedoeld in het eerste lid, wordt de behandeling telkens na een periode van minimaal 13 en maximaal 15 dagen herhaald.

  • 3 De Minister kan, afhankelijk van de mate van aanwezigheid in een kerngebied van de maïswortelkever, bepalen dat minder of meer behandelingen moeten worden uitgevoerd. Van dit besluit wordt mededeling gedaan in de Staatscourant.

  • 4 De eigenaar of houder van een terrein, waar behandelingen als bedoeld in dit artikel worden uitgevoerd, voert een deugdelijke registratie waaruit is op te maken hoeveel behandelingen zijn uitgevoerd en wanneer die behandelingen hebben plaatsgevonden.

Artikel 5a

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

In het eerste jaar na het jaar waarin de maïswortelkever in een kerngebied is aangetoond, dan wel, voor zover de maïswortelkever in opvolgende latere jaren in dat kerngebied wordt aangetoond, in het eerste jaar na het jaar van de laatste vondst, is de eigenaar of houder van een terrein waarop maïs wordt geteeld en welke is gelegen in het kerngebied of de daarbij behorende veiligheidszone, verplicht die maïs te behandelen of te laten behandelen overeenkomstig door de Minister te geven voorschriften. Van de voorschriften wordt mededeling gedaan in de Staatscourant.

Artikel 6

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

De eigenaar of houder van een terrein gelegen in een kerngebied is verplicht opslag van maïs te bestrijden.

Artikel 7

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

  • 1 Tot 1 mei van het laatste jaar na het jaar waarin de maïswortelkever in een kerngebied is aangetoond, is het verboden installaties, transportmiddelen, werktuigen of gereedschappen te verplaatsen dan wel te vervoeren buiten dat kerngebied vanuit een terrein, waarop maïs wordt of is geteeld en welke geheel of gedeeltelijk is gelegen binnen dat kerngebied.

  • 2 Het verbod, gesteld in het eerste lid, is niet van toepassing indien de installaties, transportmiddelen, werktuigen of gereedschappen, bedoeld in het eerste lid, zijn gereinigd van alle grond en plantenresten.

Artikel 8

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

Het is verboden grond of andere cultuurmedia of resten daarvan afkomstig van een terrein, waarop maïs wordt of is geteeld, gelegen binnen een kerngebied, te verplaatsen dan wel te vervoeren buiten dat kerngebied voorzover die grond of andere cultuurmedia en resten daarvan kennelijk zijn bestemd om te worden aangewend voor landbouwkundige doeleinden.

Artikel 9

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

  • 1 Het is verboden op een terrein dat is gelegen in een kerngebied, maïs meer dan eenmaal per drie opeenvolgende jaren op een zelfde terrein te telen, te rekenen vanaf 1 januari van het jaar waarin dat kerngebied is aangewezen.

  • 2 In afwijking van het eerste lid is het te rekenen vanaf 1 januari van het jaar volgend op het jaar waarin de maïswortelkever in een kerngebied is aangetoond, verboden maïs te telen in tuinen, welke zijn gelegen in dat kerngebied.

Artikel 10

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

Het is verboden op een terrein dat is gelegen in een veiligheidszone, maïs meer dan eenmaal per twee opeenvolgende jaren op een zelfde terrein te telen, te rekenen vanaf 1 januari van het jaar waarin die veiligheidszone is aangewezen.

Artikel 10a

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

  • 1 Indien een terrein door de aanwezigheid van meer haarden zowel in een kerngebied als in een veiligheidszone ligt, dan wordt dat terrein als liggende in een kerngebied aangemerkt.

  • 2 Bij bepaling van de toepasselijkheid van de bepalingen van deze regeling voor een terrein wordt uitgegaan van het jaar, waarin het kerngebied of de veiligheidszone waarin het terrein ligt, voor het laatst werd aangemerkt als kerngebied of veiligheidszone.

Artikel 10b

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

Indien in een kerngebied gedurende twee jaar na het laatste jaar waarin in dat kerngebied de aanwezigheid van de maïswortelkever is aangetoond, geen maïswortelkever meer is aangetoond, vervalt de aanwijzing van dat kerngebied en de bijbehorende veiligheidszone.

Paragraaf 3. Anoplophora chinensis (Forster)

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

Artikel 11

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

  • 1 Als besmette zone worden, overeenkomstig sectie 1 van bijlage II van beschikking nr. 2008/840/EG, door de Minister zones aangewezen waar de aanwezigheid van het schadelijke organisme is bevestigd en die alle planten omvat die door het schadelijk organisme veroorzaakte symptomen vertonen alsmede, indien van toepassing, alle planten die op het tijdstip van opplant tot dezelfde partij behoorden.

  • 2 Als bufferzone worden door de Minister de zones aangewezen met een straal van minstens één dan wel twee kilometer buiten de grens van de besmette zone, overeenkomstig de criteria van sectie 1 van bijlage II van beschikking nr. 2008/840/EG.

  • 3 De in het eerste en tweede lid bedoelde zones worden aangegeven op door de Minister gewaarmerkte kaarten. Deze kaarten liggen ter inzage bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het kantoor van de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen en kunnen worden ingezien op de website www.minlnv.nl/pd.

  • 4 Van het vaststellen, wijzigen en opheffen van de in het eerste lid en het tweede lid bedoelde zones wordt mededeling gedaan in de Staatscourant.

Artikel 11a

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

  • 1 De gevoelige planten, van oorsprong uit de afgebakende gebieden in de Gemeenschap, mogen alleen binnen de Gemeenschap worden vervoerd indien zij voldoen aan de voorwaarden zoals gesteld in punt 1 van sectie II van bijlage I van beschikking nr. 2008/840/EG.

  • 2 De gevoelige planten, ingevoerd overeenkomstig artikel 12i van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten afkomstig uit derde landen waarvan bekend is dat het schadelijke organisme er voorkomt, mogen alleen binnen de Gemeenschap worden vervoerd indien zij voldoen aan de voorwaarden van punt 2 van sectie II van bijlage I van beschikking nr. 2008/840/EG.

Paragraaf 4. Overige bepalingen

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

Artikel 12

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling bestrijding maïswortelkever en Anoplophora chinensis (Forster).

Artikel 13

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst met uitzondering van de bijlage, die ter inzage wordt gelegd in de bibliotheek van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het hoofdkantoor van de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen en de locatiekantoren van de Plantenziektenkundige Dienst gelegen in de gebieden aangewezen in de bijlage bij deze regeling.

De

Minister

van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

C.P. Veerman

Bijlage

[Regeling vervallen per 01-06-2016]

[Red: Ligt ter inzage bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in het hoofdkantoor van de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen en in de locatiekantoren van de Plantenziektenkundige Dienst.]