U bent nu hier: Wettenbank
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving
Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.
Officiële publicaties van de overheid.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
[Regeling vervallen per 04-01-2006 met terugwerkende kracht tot en met 01-01-2006.][Regeling treedt (deels) in werking per 29-02-2004.]Geraadpleegd op 04-01-2025. Gebruikte datum 'geldig op' 15-02-2002 en zichtdatum 18-12-2024. Geldend van 29-02-2004 t/m 31-12-2005
Regeling van de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 25 februari 2004, nr. BWL/ 2004 011 693, houdende aanpassing van bepaalde, op grond van het Bouwstoffenbesluit bodem- en oppervlaktewaterenbescherming geldende eisen ten aanzien van het gebruiken van grond en baggerspecie (Tijdelijke vrijstellingsregeling eisen grond en baggerspecie)
De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,
Handelende in overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;
Gelet op artikel 64 van de Wet bodembescherming;
Besluit:
[Regeling vervallen per 04-01-2006 met terugwerkende kracht tot en met 01-01-2006]
1 Op deze regeling zijn de begripsbepalingen van artikel 1 van het Bouwstoffenbesluit bodem- en oppervlaktewaterenbescherming van toepassing.
2 In deze regeling wordt verstaan onder:
a. Besluit: Bouwstoffenbesluit bodem- en oppervlaktewaterenbescherming;
b. bijlage 2: de bij het Besluit behorende bijlage 2;
c. baggerspecie: grond die uit de bodem is vrijgekomen via het oppervlaktewater of de voor dat water bestemde ruimte, daaronder begrepen sediment.
1 Deze regeling is van toepassing op het gebruiken van grond op of in de bodem overeenkomstig hoofdstuk 2 van het Besluit.
2 Deze regeling is niet van toepassing op het gebruiken van grond op of in de bodem in:
a. gebieden die krachtens de artikelen 7 of 21 van de Natuurbeschermingswet zijn aangewezen als beschermd natuurmonument onderscheidenlijk zijn aangewezen als staatsnatuurmonument,
b. gebieden die krachtens richtlijn nr. 79/409/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 2 april 1979 inzake het behoud van de vogelstand (PbEG L 103) zijn aangewezen als speciale beschermingszone,
c. gebieden die krachtens richtlijn nr. 92/43/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 21 mei 1992 inzake de instandhouding van natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna (PbEG L 206) zijn aangewezen als speciale beschermingszone, en
d. gebieden die bij de provinciale milieuverordening als bedoeld in artikel 1.2 van de Wet milieubeheer zijn aangewezen voor de waterwinning.
Voor het gebruiken van grond op of in de bodem wordt vrijstelling verleend van de immissiewaarden voor bromide, fluoride en sulfaat, zoals aangegeven in bijlage 2.
1 Voor het gebruiken van grond op of in de bodem wordt vrijstelling verleend van de immissiewaarden voor antimoon, molybdeen, seleen en vanadium, zoals aangegeven in bijlage 2, mits de concentratie van die stoffen in de betreffende grond de waarde, zoals aangegeven in bijlage A bij deze regeling, niet overschrijdt.
2 De bepaling van de concentratie, bedoeld in het eerste lid, vindt plaats overeenkomstig de volgende methoden:
a. de monstervoorbehandeling en de ontsluiting van het monster overeenkomstig het Accreditatie-programma Bouwstoffenbesluit (AP 04);
b. de analyse van het destruaat van het monster overeenkomstig de normvoorschriften, zoals aangegeven in bijlage B bij deze regeling.
3 De bepaling, bedoeld in het tweede lid, vindt plaats door een laboratorium dat is geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie op grond van NEN-EN-ISO / IEC 17025, uitgave 2000 voor een van de in bijlage B bij deze regeling opgenomen NEN-normen voor de matrix bodem.
4 Met de methoden, bedoeld in het tweede lid, worden gelijkgesteld methoden die worden gesteld in een andere lidstaat van de Europese Unie dan wel in een staat, niet zijnde een lidstaat van de Europese Unie, die partij is bij de overeenkomst inzake de Europese Economische Ruimte, en die een kwaliteitsniveau waarborgen dat ten minste gelijkwaardig is aan het niveau dat met de nationale eisen wordt nagestreefd.
5 Met het laboratorium, bedoeld in het derde lid, wordt gelijkgesteld een laboratorium dat is geaccrediteerd door een bevoegde accreditatie-instelling in een andere lidstaat van de Europese Unie dan wel in een staat, niet zijnde een lidstaat van de Europese Unie, die partij is bij de overeenkomst inzake de Europese Economische Ruimte, en dat een kwaliteitsniveau waarborgt dat ten minste gelijkwaardig is aan het niveau dat met de nationale eisen wordt nagestreefd.
Het op of in de bodem gebruiken van grond waarvan de samenstellingswaarde, zoals aangegeven in bijlage 2, voor EOCl (totaal) wordt overschreden, is toegestaan, mits de in EOCl (totaal) aanwezige halogeenverbindingen de samenstellingswaarden voor elk van die verbindingen, zoals aangegeven in bijlage 2, niet overschrijden en de betreffende grond voldoet aan de overige samenstellings- en immissiewaarden, zoals aangegeven in bijlage 2.
Voor het gebruiken van baggerspecie op of in de bodem, wordt de samenstellingswaarde, zoals aangegeven in bijlage 2, voor minerale olie verhoogd tot 2000 mg/kg droge stof, mits degene die voornemens is die baggerspecie te gebruiken, bij de melding, bedoeld in artikel 11, eerste lid, van het Besluit, behoudens de gegevens genoemd in bijlage 3, behorende bij artikel 11, zevende lid, van het Besluit, gegevens over de herkomst van de baggerspecie verstrekt met behulp waarvan kan worden vastgesteld of er sprake is van uitsluitend baggerspecie.
Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt vijf jaar na het tijdstip van inwerkingtreding.
Deze regeling wordt aangehaald als: Tijdelijke vrijstellingsregeling eisen grond en baggerspecie.
Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
Den Haag, 25 februari 2004
Staatssecretaris
P.L.B.A. van Geel
Stoffen
Waarde
mg/kg droge stof
Antimoon
9
Molybdeen
101,5
Seleen
50,35
Vanadium
146
* De waarde voor antimoon, molybdeen en seleen is niet afhankelijk van het gehalte aan lutum of organisch stof in de grond. Voor vanadium is de waarde daar wel van afhankelijk.
Bij de beoordeling van de kwaliteit van de grond worden de in de tabel opgenomen waarden voor een standaardbodem omgerekend naar de waarden voor de betreffende bodem gebruik makende van de voor de gemeten gehalten aan organisch stof (het gewichtspercentage gloeiverlies betrokken op het totale drooggewicht van de grond) en lutum (het gewichtspercentage minerale bestanddelen met een diameter kleiner dan 2 μm betrokken op het totale drooggewicht van de grond). De omgerekende waarden kunnen vervolgens met de gemeten gehalten worden vergeleken.
Bij de omrekening voor vanadium kan gebruik worden gemaakt van de volgende bodemtypecorrectieformule:
(W)b = (W)sb x [{12 + (1,2 x %lutum) + (0 x %organisch stof)} / {(12 + (1,2 x 25) + (0 x 10)}]
waarin:
(W)b = waarde voor de te beoordelen bodem
(W)sb = waarde voor standaardbodem
%lutum = gemeten percentage lutum in de te beoordelen bodem
%organisch stof = gemeten percentage organisch stof in de te beoordelen bodem.
Parameter
Normvoorschrift
Cag,eis (mg/kg)
NVN 7322, eerste druk, maart 1997
NVN 7323, eerste druk, maart 1997
NEN 6426, eerste druk, april 1995
Ontwerp-NEN 6966, eerste druk, oktober 2003
4,4
10
NVN 7321, eerste druk, maart 1997
1
Voor een permanente link naar de door u bekeken versie, inwerkinggetreden op , kopieer één van de onderstaande links of verfijn de link in de Linktool.
Met behulp van de Linktool van LiDO is het mogelijk om een bredere link of een meer gedetailleerde link te maken.
Ga naar de Linktool
Op linkeddata.overheid.nl zijn onderstaande relaties bekend.
Er is geen andere versie beschikbaar waarmee u de huidige geselecteerde versie, inwerkinggetreden op , kan vergelijken.
Selecteer een andere versie van de regeling waarmee u de huidige versie , inwerkinggetreden op , wilt vergelijken.
Vergelijken van "Tijdelijke vrijstellingsregeling eisen grond en baggerspecie", inwerkinggetreden op , met versie die inwerking is getreden op .
Doordat er een grote regeling is gekozen kan de vergelijking enkele minuten duren.
U kunt kiezen voor het toevoegen van de wetstechnische informatie aan de tekst.
U kunt kiezen in welk formaat de tekst geëxporteerd wordt.
U kunt de tekst inclusief afbeeldingen exporteren. De afbeeldingen worden dan met de tekst in een .zip-bestand geleverd
Via deze link kunt u meer informatie krijgen over de Europese richtlijn of verordening waarnaar in de tekst van de regeling verwezen wordt, inclusief de tekst daarvan. U wordt hiervoor doorgeleid naar EUR-LEX, de online databank van de Europese Unie waarin de Europese wetgeving is opgenomen.