U bent nu hier: Wettenbank
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving
Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.
Officiële publicaties van de overheid.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
[Regeling vervallen per 23-12-2010 met terugwerkende kracht tot en met 14-12-2010.]Geraadpleegd op 24-11-2024. Gebruikte datum 'geldig op' 01-01-2012. Geldend van 16-02-2005 t/m 13-12-2010
Vennootschapsbelasting, fiscale eenheid; verrekening voorvoegingsverliezen; regeling nieuw opgerichte dochtermaatschappij
Aan de Belastingdienst is een vraag voorgelegd over de werking van artikel 5, vierde lid, van het Besluit fiscale eenheid 2003 (Besluit). De vraag en het antwoord zijn hierna opgenomen.
[Regeling vervallen per 23-12-2010 met terugwerkende kracht tot en met 14-12-2010]
M BV richt een dochtermaatschappij (D BV) op, die met ingang van haar oprichtingsdatum wordt gevoegd. D BV richt vervolgens een dochtermaatschappij (KD BV) op, welke eveneens met ingang van de oprichtingsdatum wordt opgenomen in de fiscale eenheid. In D BV en KD BV zijn activiteiten gestart, welke tot winst leiden. M BV heeft voorvoegingsverliezen.
Op basis van artikel 5, vierde lid, van het Besluit kan de aan D BV toe te rekenen winst van de fiscale eenheid worden aangewend voor de verrekening van het voorvoegingsverlies van M BV. Omvat de winst van D BV die conform artikel 5, vierde lid, van het Besluit wordt toegerekend aan M BV ook de winst van KD BV?
Ja, de winst van D BV die conform artikel 5, vierde lid, van het Besluit wordt toegerekend aan M BV omvat ook de winst van KD BV.
In artikel 15ae, eerste lid, van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 (Wet Vpb) is bepaald dat de verrekening van voorvoegingsverliezen van een maatschappij met belastbare winst van de fiscale eenheid slechts kan plaatsvinden voorzover de winst van de fiscale eenheid aan die maatschappij is toe te rekenen. Het vierde lid van artikel 5 van het Besluit maakt hierop een uitzondering voor de situatie waarin één of meer maatschappijen een nieuwe dochtermaatschappij oprichten die vanaf haar oprichtingsdatum wordt gevoegd in dezelfde fiscale eenheid. In dat geval wordt de aan de nieuw opgerichte dochtermaatschappij toe te rekenen winst van de fiscale eenheid aangemerkt als winst van de maatschappijen die deze dochtermaatschappij hebben opgericht, naar rato van hun kapitaalinbreng. Toegespitst op de onderhavige situatie betekent dit dat de winst van KD BV voor de toepassing van artikel 15ae, eerste lid, onderdeel a, van de Wet Vpb wordt toegerekend aan haar enig oprichter D BV. De winst van D BV (waaronder is te begrijpen de toegerekende winst van KD) wordt vervolgens toegerekend aan haar enig oprichter M BV. Er is in deze situatie als het ware sprake van een gestapelde toerekening.
Voor de volledigheid merk ik in dit verband nog op dat in artikel 5, vierde lid, van het Besluit abusievelijk wordt verwezen naar het eerste lid van deze bepaling, dit moet het derde lid zijn.
Voor een permanente link naar de door u bekeken versie, inwerkinggetreden op , kopieer één van de onderstaande links of verfijn de link in de Linktool.
Met behulp van de Linktool van LiDO is het mogelijk om een bredere link of een meer gedetailleerde link te maken.
Ga naar de Linktool
Op linkeddata.overheid.nl zijn onderstaande relaties bekend.
Er is geen andere versie beschikbaar waarmee u de huidige geselecteerde versie, inwerkinggetreden op , kan vergelijken.
Selecteer een andere versie van de regeling waarmee u de huidige versie , inwerkinggetreden op , wilt vergelijken.
Vergelijken van "Vennootschapsbelasting, fiscale eenheid; verrekening voorvoegingsverliezen; regeling nieuw opgerichte dochtermaatschappij", inwerkinggetreden op , met versie die inwerking is getreden op .
Doordat er een grote regeling is gekozen kan de vergelijking enkele minuten duren.
U kunt kiezen voor het toevoegen van de wetstechnische informatie aan de tekst.
U kunt kiezen in welk formaat de tekst geëxporteerd wordt.
U kunt de tekst inclusief afbeeldingen exporteren. De afbeeldingen worden dan met de tekst in een .zip-bestand geleverd
Via deze link kunt u meer informatie krijgen over de Europese richtlijn of verordening waarnaar in de tekst van de regeling verwezen wordt, inclusief de tekst daarvan. U wordt hiervoor doorgeleid naar EUR-LEX, de online databank van de Europese Unie waarin de Europese wetgeving is opgenomen.