a.
|
productschap
|
:
|
het Productschap Vee en Vlees;
|
b.
|
bestuur
|
:
|
het bestuur van het productschap;
|
c.
|
voorzitter
|
:
|
de voorzitter van het productschap;
|
d.
|
ondernemer
|
:
|
degene die een onderneming drijft waarvoor het productschap is ingesteld;
|
e.
|
slachtrunderen
|
:
|
voor onmiddellijke slachting bestemde dieren, behorende tot de familie der Bovidae
en het geslacht Bos;
|
f.
|
rund A
|
:
|
een slachtrund van tenminste 1 maand oud en niet ouder dan 12 maanden;
|
g.
|
rund B
|
:
|
een slachtrund, ouder dan 12 maanden;
|
h.
|
blank kalf
|
:
|
een rund A dat gedurende zijn leven hoofdzakelijk met melk of melkvervangende preparaten
is gevoederd;
|
i.
|
rosé kalf
|
:
|
een rund A dat gedurende zijn leven hoofdzakelijk met andere dan melk of melkvervangende
preparaten is gevoederd;
|
j.
|
be- of verwerker
|
:
|
de ondernemer die slachtrunderen slacht of doet slachten;
|
k.
|
rundveehouder
|
:
|
de ondernemer die slachtrunderen tot aan de dag, waarop deze door hem als slachtrunderen
zijn of worden afgeleverd, op zijn onderneming heeft verzorgd. Indien uit de loonadministratie
ter zake de verzorging van de slachtrunderen blijkt dat degene die voor de verzorging
heeft zorggedragen dit in loondienst heeft gedaan, dan wordt de werkgever als rundveehouder
aangemerkt;
|
l.
|
leverancier
|
:
|
de ondernemer die slachtrunderen aan de be- of verwerker verkoopt of aanlevert, danwel
degene die de slachtrunderen door de be- of verwerker in taakloon laat slachten;
|
m.
|
wachtdagen
|
:
|
dagen gedurende welke een slachtrund niet geslacht is binnen één van de in de artikelen 9, lid 1, en 12, lid 1, gestelde termijnen;
|
n.
|
weegdocument
|
:
|
een door de afdrukinrichting van een weegwerktuig, als bedoeld in de artikelen 7, 8 en 16, geproduceerd document bevattende het resultaat van één weging of een serie wegingen;
|
o.
|
afkeurgewicht
|
:
|
het gewicht van de delen van het geslachte rund B die op last van de VWA, onder afgifte
van een afkeurbewijs, worden afgekeurd en niet in artikel 13 van deze verordening worden genoemd;
|
p.
|
uitbetaalgewicht
|
:
|
warm geslacht gewicht van het geslachte rund B, inclusief correcties op last van de
toezichthoudende instantie in verband met foutieve afsnijdingen, exclusief het afkeurgewicht;
|
q.
|
afkeurbewijs
|
:
|
lijst waarop de gewichten van de op last van de VWA afgesneden delen van het geslachte
rund B vermeld staan en die door of namens de VWA wordt afgetekend;
|
r.
|
volgnummer
|
:
|
nummer dat de volgorde aangeeft waarin slachtrunderen worden gewogen;
|
s.
|
merk
|
:
|
een merk, ter identificatie van het slachtrund, als bedoeld in artikel 1, onder v, en artikel 8, eerste lid, van de Regeling identificatie en registratie van dieren;
|
t.
|
identificatiecode
|
:
|
code waarvan het merk is voorzien;
|
u.
|
toezichthoudende instantie
|
:
|
de organisatie die door het bestuur is belast met het toezicht op de naleving van
de verordening;
|
v.
|
classificatieorganisatie
|
:
|
de organisatie die door het bestuur is belast met de classificatie van slachtrunderen
als bedoeld in deze verordening;
|
w.
|
classificateur
|
:
|
degene, die door of vanwege de classificatieorganisatie met het classificeren is belast;
|
x.
|
technisch classificeren
|
:
|
het indelen van geslachte slachtrunderen in technische kwaliteitsklassen, met inachtneming
van het bij of krachtens deze verordening bepaalde;
|
y.
|
technische kwaliteitsklasse
|
:
|
een kwaliteitsklasse gevormd door een combinatie van een indeling in hoofdstuk A, kolom I en hoofdstuk B, kolom I, van Bijlage I van deze verordening;
|
z.
|
administratief classificeren
|
:
|
het indelen van geslachte slachtrunderen in administratieve kwaliteitsklassen, met
inachtneming van het bij of krachtens deze verordening bepaalde;
|
aa.
|
administratieve kwaliteitsklasse
|
:
|
een kwaliteitsklasse gevormd door een combinatie van een indeling in hoofdstuk A, kolom II en hoofdstuk B, kolom II, van Bijlage I van deze verordening;
|
bb.
|
naar leeftijd classificeren
|
:
|
het indelen van slachtrunderen naar leeftijd overeenkomstig Bijlage I bij Verordening
(EG) Nr. 700/2007;
|
cc.
|
leeftijdsklasse
|
:
|
de onderscheiden leeftijdsindelingen van slachtrunderen overeenkomstig Bijlage I bij
Verordening (EG) Nr. 700/2007;
|
dd.
|
naar vleeskleur classificeren
|
:
|
het indelen van geslachte slachtrunderen naar vleeskleur, met inachtneming van het
bij of krachtens deze verordening bepaalde;
|
ee.
|
vleeskleurschaal
|
:
|
een schaal als bedoeld in Bijlage III behorende bij deze verordening;
|
ff.
|
classificatiemerk
|
:
|
een ingevolge artikel 21 vastgesteld merk, aangevende de resultaten van de classificatie;
|
gg.
|
categorie
|
:
|
een categorie, als bedoeld in artikel 4, van Verordening (EG) Nr. 1183/2006 van de
Raad van 24 juli 2006 tot vaststelling van het communautaire indelingsschema voor
geslachte volwassen runderen (PbEU L 214), en opgenomen in Bijlage II, behorende bij deze verordening;
|
hh.
|
EG-erkenning
|
:
|
de erkenning van een slachtinrichting overeenkomstig Verordening (EG) Nr. 853/2004
van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004, houdende vaststelling van
specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong (PbEU,
L 226);
|
ii.
|
VWA
|
:
|
Voedsel en Waren Autoriteit;
|
jj.
|
Verordening (EG) Nr. 854/2004
|
:
|
Verordening (EG) Nr. 854/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004
houdende vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiële
controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong
(PbEU L 226).
|