a.
|
hoofdproductschap
|
: Hoofdproductschap Akkerbouw;
|
b.
|
voorzitter
|
: voorzitter van het hoofdproductschap;
|
c.
|
secretaris
|
: secretaris van het Productschap Wijn;
|
d.
|
basisverordening
|
: Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad van 22 oktober 2007 houdende een gemeenschappelijke
ordening van de landbouwmarkt en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten
(“Integrale GMO-verordening”)
|
e.
|
communautaire verordeningen
|
: - Verordening (EG) nr. 606/2009 van de Commissie van 10 juli 2009 tot vaststelling
van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EG) nr. 479/2008 van de Raad wat betreft
de wijncategorieën, oenologische procédés en de daarvoor geldende beperkingen;
|
|
|
- Verordening (EG) nr. 436/2009 van de Commissie van 26 mei 2009 houdende uitvoeringsbepalingen
van Verordening (EG) nr. 479/2008 van de raad met betrekking tot het wijnbouwkadaster,
de verplichte opgaven en de samenstelling van gegevens voor het volgen van de markt,
de begeleidende documenten voor het vervoer van producten en de bij te houden registers
in de wijnsector;
|
|
|
- Verordening (EG) 555/2008 van de Commissie van 27 juni 2008 tot vaststelling van
de uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 479/2008 van de Raad houdende een
gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt, wat betreft de steunprogramma’s, de
handel met derde landen, het productiepotentieel en de controles in de wijnsector;
|
|
|
- Verordening (EG) nr. 607/2009 van de Commissie van 14 juli 2009 tot vaststelling
van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EG) nr. 479/2008 van de Raad wat betreft
beschermde oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen, traditionele aanduidingen,
etikettering en presentatie van bepaalde wijnbouwproducten;
|
f.
|
gearomatiseerde dranken
|
: gearomatiseerde wijn, gearomatiseerde drank op basis van wijn en gearomatiseerde
cocktail van wijnbouwproducten als bedoeld in Verordening (EEG) nr. 1601/91 van de
Raad van de Europese Gemeenschappen van 10 juni 1991 tot vaststelling van de algemene
voorschriften betreffende de definitie, de aanduiding en de aanbiedingsvorm van gearomatiseerde
wijnen, gearomatiseerde dranken op basis van wijn en gearomatiseerde cocktails van
wijnbouwproducten;
|
g.
|
Wijn
|
: de producten genoemd in bijlage I, deel XII, van de basisverordening;
|
h.
|
wijnhandelaar
|
natuurlijke of rechtspersonen die beroepshalve wijn kopen of verkopen;
|
i.
|
kleinhandelaar
|
: natuurlijke of rechtspersonen of groeperingen van dergelijke personen die beroepshalve
rechtstreeks wijn in kleine hoeveelheden (10.000 liter per jaar) verkopen aan de verbruiker;
|
j.
|
wijnproducenten
|
: natuurlijke of rechtspersonen of groeperingen van dergelijke personen die over verse
druiven of druivenmost of jonge, nog gistende wijn beschikken of hebben beschikt en
die deze producten zelf tot wijn verwerken of laten verwerken met uitzondering van
productie uitsluitend bestemd voor consumptie door de wijnbouwer en zijn gezin;
|
k.
|
concours
|
: een wijnkeuring die in Nederland wordt georganiseerd volgens een keuringsreglement;
|
l.
|
NVWA
|
: Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit;
|
m.
|
in de handel brengen
|
: ten verkoop voorhanden en in voorraad hebben, te koop aanbieden, verkopen of afleveren;
|
n.
|
etikettering
|
: alle omschrijvingen en andere vermeldingen, tekens, afbeeldingen of merken of andere
omschrijvingen die kenmerkend zijn voor het product en die voorkomen op dezelfde recipiënt
met inbegrip van de sluiting, of op het aan de recipiënt vastgemaakte label;
|
o.
|
verpakking
|
: beschermende omhulsels, zoals papier, allerhande omhulsels, dozen en kisten die
worden gebruikt voor het vervoer van een of meer recipiënten en/of de aanbiedingsvorm
van producten met het oog op verkoop aan de eindverbruiker;
|
p.
|
Commissie
|
: Commissie van de Europese Gemeenschappen;
|
q.
|
wijnbouwproducten
|
: de producten, genoemd in bijlage IV van de basisverordening.
|