-
a.
wet:
Warenwet BES;
-
b.
bevoegde instantie: Voedsel en Waren Autoriteit;
-
c.
Commissie: de Commissie van de Europese Gemeenschappen;
-
d.
Raad: de Raad van de Europese Gemeenschappen of, in voorkomende gevallen, de Raad van de
Europese Unie;
-
e.
Richtlijn laboratoriumpraktijken: richtlijn nr. 88/320/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 9 juni 1988
inzake de inspectie en de verificatie van goede laboratoriumpraktijken (PbEG L 145);
-
f.
Richtlijn veterinaire controles: richtlijn nr. 90/675/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 10 december
1990 tot vaststelling van de beginselen voor de organisatie van de veterinaire controles
voor producten uit derde landen die in de Gemeenschap worden binnengebracht (PbEG
L 373);
-
g.
Richtlijn visserijproducten:
richtlijn nr. 91/493/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 22 juli 1991 tot vaststelling van
gezondheidsvoorschriften voor de productie en het in de handel brengen van visserijproducten
(PbEG L 268);
-
h.
ondernemer: de persoon die verantwoordelijk is voor hetgeen in een inrichting of fabrieksvaartuig,
of uit hoofde van het bedrijf dat in die inrichting, onderscheidenlijk in dat vaartuig
wordt uitgeoefend plaatsvindt;
-
i.
inrichting: iedere ruimte waar visserijproducten worden gekoeld, ingevroren, bewerkt, verwerkt,
verpakt of opgeslagen;
-
j.
fabrieksvaartuig: vaartuig aan boord waarvan visserijproducten worden gefileerd, in moten verdeeld,
gestroopt, gehakt, ingevroren of verwerkt, of meer dan een van deze handelingen ondergaan,
en daarna al dan niet worden verpakt; vissersvaartuigen aan boord waarvan slechts
wordt ingevroren worden niet als fabrieksvaartuigen beschouwd;
-
k.
visserijproducten: alle zee- of zoetwaterdieren of delen daarvan, kuit en hom daaronder begrepen, met
uitzondering van levende tweekleppige weekdieren en van in het water levende zoogdieren
en kikkers;
-
l.
verse producten: visserijproducten, in gehele staat of na bewerking, daaronder begrepen vacuüm of
onder een gewijzigde atmosfeer verpakte producten, die geen andere op conservering
gerichte behandeling hebben ondergaan dan koeling;
-
m.
koeling: procédé dat erin bestaat de temperatuur van visserijproducten zodanig te doen dalen,
dat zij de temperatuur van smeltend ijs benadert;
-
n.
bewerkte producten: visserijproducten die een behandeling zoals strippen, ontkoppen, in moten verdelen,
fileren of hakken hebben ondergaan, waardoor hun anatomische toestand is gewijzigd;
-
o.
verwerkte producten: visserijproducten die in gekoelde of ingevroren toestand, al dan niet tezamen met
andere levensmiddelen, een chemisch of fysisch procédé zoals verhitten, roken, zouten,
drogen of marineren, of een combinatie daarvan, hebben ondergaan;
-
p.
ingevroren of diepgevroren producten: visserijproducten die zo zijn ingevroren, dat hun kerntemperatuur na thermische stabilisatie
ten minste –18 C bedraagt;
-
q.
levensmiddelenadditieven: alle stoffen met of zonder voedingswaarde die op zichzelf gewoonlijk noch als voedsel
worden geconsumeerd, noch als kenmerkend voedselingrediënt worden gebruikt, maar die
om technische redenen bij het be- of verwerken, behandelen, verpakken, opslaan of
vervoeren van visserijproducten opzettelijk daaraan worden toegevoegd, met als werkelijk
of redelijkerwijs te verwachten gevolg dat die stoffen zelf of derivaten ervan direct
of indirect een bestanddeel van de visserijproducten worden, met uitzondering van:
-
1. bestrijdingsmiddelen,
-
2. stoffen die, zoals mineralen, sporenelementen en vitamines, als voedingsstoffen worden
toegevoegd,
-
3. stoffen die, ofschoon zij op zichzelf wel als levensmiddelenadditieven gebruikt kunnen
worden, in het betreffende visserijproduct kennelijk niet als zodanig aangewend zijn,
en
-
4. aroma's;
-
r.
kleurstoffen: levensmiddelenadditieven of andere stoffen, die kleur geven of teruggeven aan visserijproducten,
met inbegrip van:
-
1. natuurlijke bestanddelen van eet- of drinkwaren of andere natuurlijke bronnen die
gewoonlijk niet als eet, onderscheidenlijk drinkwaar worden gebruikt,
-
2. preparaten die verkregen zijn uit eet- of drinkwaren en ander natuurlijk uitgangsmateriaal
door middel van een fysische of chemische behandeling die resulteert in een selectieve
extractie van de kleurstof met betrekking tot de aromatische en voedingsbestanddelen;
-
s.
zoetstoffen: levensmiddelenadditieven die bestemd en geschikt zijn om aan visserijproducten een
zoete smaak te geven, met uitzondering van eet- of drinkwaren die vanwege hun zoete
smaak als ingrediënt van visserijproducten zouden kunnen worden gebezigd mede of uitsluitend
ten einde daaraan een zoete smaak te geven;
-
t.
verpakken: het beschermen van visserijproducten door middel van het gebruik van een wikkel,
een container of een ander daarvoor geschikt materiaal;
-
u.
verpakking: afhankelijk van het verband waarin het woord voorkomt:
-
1. hetzij de handeling, bedoeld in onderdeel q;
-
2. hetzij het voorwerp waarin een product verpakt is;
-
v.
verhandelen: hetgeen de landsverordening daaronder verstaat, met dien verstande dat daartoe tevens
behoort het in het gebied van de Europese Gemeenschap op de markt brengen, en dat
daartoe niet behoort de verkoop in het klein en de rechtstreekse overdracht op een
lokale markt in kleine hoeveelheden door een visser aan de kleinhandel of de consument,
tenzij een bepaling van deze beschikking uitdrukkelijk ook op deze verkoop van toepassing
is verklaard;
-
w.
partij: de hoeveelheid visserijproducten die is verkregen in vrijwel identieke omstandigheden;
-
x.
recipiënt: een vat, kist, container of iets dergelijks, waarin een visserijproduct of afval
van visserijproducten wordt bewaard of opgeslagen;
-
y.
uitvoer: het uit de Nederlandse Antillen uitvoeren van visserijproducten ten einde deze in
een land dat tot de Europese Gemeenschap behoort of bij de op 2 mei 1992 te Oporto
gesloten Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte (Trb. 1992, 132)
partij is in te voeren;
-
z.
zending: een hoeveelheid visserijproducten, bestemd voor een of meer afnemers in het land
van bestemming, en vervoerd met één en hetzelfde vervoermiddel;
-
aa.
vervoermiddelen: scheepsruimen, containers voor vervoer te land, ter zee of door de lucht, en de voor
belading bestemde gedeelten van motorvoertuigen en luchtvaartuigen;
-
ab.
kritisch punt: elk punt waarop, elk stadium waarin of elk procédé waarmee, door middel van een adequate
controle, een bedreiging van de veiligheid van het voedsel kan worden vermeden, opgeheven
of tot een aanvaardbaar niveau gereduceerd.