Artikel 1
[Regeling vervallen per 01-01-2010]
In deze regeling wordt verstaan onder verordening (EG) 258/97: verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 27 januari 1997 betreffende
nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe voedselingrediënten (PbEG L 43).
Artikel 2
[Regeling vervallen per 01-01-2010]
-
1 Onverminderd de bij of krachtens het Warenwetbesluit Producten voor bijzondere voeding
gestelde voorschriften mogen voor de categorieën vitamines, mineralen, aminozuren,
carnitine en taurine, nucleotiden, alsmede choline en inositol, die voor specifieke
voedingsdoeleinden worden toegevoegd aan producten voor bijzondere voeding, uitsluitend
de desbetreffende in de bijlage bedoelde chemische stoffen worden gebruikt.
Artikel 3
[Regeling vervallen per 01-01-2010]
Op verlangen van de Keuringsdienst van Waren legt de fabrikant of importeur wetenschappelijke
werken en gegevens over waaruit blijkt dat het gebruik van voor specifieke voedingsdoeleinden
toegevoegde stoffen voldoet aan artikel 3, derde lid, onder b, van het Warenwetbesluit
Producten voor bijzondere voeding. Indien over deze werken een eenvoudig toegankelijke
publicatie is verschenen, kan worden volstaan met een verwijzing naar die publicatie.
Artikel 4
[Regeling vervallen per 01-01-2010]
De krachtens het Warenwetbesluit Levensmiddelenadditieven vastgestelde zuiverheidseisen
voor in de bijlage bedoelde stoffen, zijn van overeenkomstige toepassing.
Artikel 5
[Regeling vervallen per 01-01-2010]
Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2002, met dien verstande dat
producten voor bijzondere voeding die niet voldoen aan deze regeling, nog verhandeld
mogen worden tot 1 april 2004.
Artikel 6
[Regeling vervallen per 01-01-2010]
Deze regeling wordt aangehaald als: Warenwetregeling Toevoeging stoffen aan producten
voor bijzondere voeding.
Bijlage
[Regeling vervallen per 01-01-2010]
Deze bijlage behoort bij
artikel 2, eerste lid, van de Warenwetregeling Toevoeging stoffen aan producten voor bijzondere voeding
De navolgende stoffen mogen voor specifieke voedingsdoeleinden worden toegevoegd aan
alle producten voor bijzondere voeding, met uitzondering van:
-
a. volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding, bedoeld in de Warenwetregeling Zuigelingenvoeding;
-
b. bewerkte eet- of drinkwaren op basis van granen, en babyvoeding voor zuigelingen en
peuters, bedoeld in de Warenwetregeling Babyvoeding; tenzij anders aangegevenDe met een * gemerkte stoffen mogen slechts worden toegevoegd
aan producten voor bijzondere voeding die bestemd zijn voor speciale medische doeleinden.:
Categorie 1: vitamines
Vitamine A:
Retinol
Retinylacetaat
Retinylpalmitaat
Bèta-caroteen
Vitamine D:
Cholecalciferol
Ergocalciferol
Vitamine E:
D-alfa-tocoferol
DL-alfa-tocoferol
D-alfa-tocoferylacetaat
DL-alfa-tocoferylacetaat
D-alfa-tocoferylwaterstofsuccinaat
Vitamine K:
Fyllochinon (fytomenadion)
Vitamine B1:
Thiaminehydrochloride
Thiaminemononitraat
Vitamine B2:
Riboflavine
Natriumriboflavine-5’-fosfaat
Niacine:
Nicotinezuur
Nicotinamide
Pantotheenzuur:
Calcium-D-pantothenaat
Natrium-D-pantothenaat
Dexpanthenol
Vitamine B6:
Pyridoxinehydrochloride
Pyridoxine-5’-fosfaat
Pyridoxinedipalmitaat
Folaat:
Pteroylmonoglutaminezuur
Calcium-L-methylfolaat
Vitamine B12:
Cyanocobalamine
Hydroxocobalamine
Biotine:
D-biotine
Vitamine C:
L-ascorbinezuur
Natrium-L-ascorbaat
Calcium-L-ascorbaat
Kalium-L-ascorbaat
6-Palmitoyl-L-ascorbinezuur
Categorie 2: mineralen
Calcium:
Carbonaat
Chloride
Zouten van citroenzuur
Gluconaat
Glycerofosfaat
Lactaat
Zouten van orthofosforzuur
Hydroxide
Oxide
Sulfaat
Magnesium:
Acetaat
Carbonaat
Chloride
Magnesium-L-aspartaat*
Zouten van citroenzuur
Gluconaat
Glycerofosfaat
Zouten van orthofosforzuur
Lactaat
Hydroxide
Oxide
Sulfaat
IJzer:
ijzerbisglycinaat
IJzer(II)carbonaat
IJzer(II)citraat
IJzer(III)ammoniumcitraat
IJzer(II)gluconaat
IJzer(II)fumaraat
Natriumijzer(III)difosfaat
IJzer(II)lactaat
IJzer(II)sulfaat
IJzer(III)difosfaat (ijzer(III)pyrofosfaat)
IJzer(III)saccharaat
Elementair ijzer (carbonyl + elektrisch + waterstof gereduceerd)
Koper:
Koper(II)carbonaat
Koper(II)citraat
Koper(II)gluconaat
Koper(II)sulfaat
Koper-lysine-complex
Jood:
Kaliumjodide
Kaliumjodaat
Natriumjodide
Natriumjodaat
Zink:
Acetaat
Chloride
Citraat
Gluconaat
Lactaat
Oxide
Carbonaat
Sulfaat
Mangaan:
Carbonaat
Chloride
Citraat
Gluconaat
Glycerofosfaat
Sulfaat
Natrium:
Bicarbonaat
Carbonaat
Chloride
Citraat
Gluconaat
Lactaat
Hydroxide
Zouten van orthofosforzuur
Kalium:
Bicarbonaat
Carbonaat
Chloride
Citraat
Gluconaat
Glycerofosfaat
Lactaat
Hydroxide
Zouten van orthofosforzuur
Seleen:
Natriumselenaat
Natriumwaterstofseleniet
Natriumseleniet
Chroom(III) en hexahydraten daarvan:
Chloride
Sulfaat
Molybdeen(VI):
Ammoniummolybdaat
Natriummolybdaat
Fluor:
Kaliumfluoride
Natriumfluoride
Categorie 3: aminozuren
L-alanine
L-arginine
L-asparaginezuur*
L-citrulline*
L-cysteïne
L-cystine
L-histidine
L-glutaminezuur
L-glutamine
Glycine*
L-isoleucine
L-leucine
L-lysine
L-lysineacetaat
L-methionine
L-ornithine
L-fenylalanine
L-proline*
L-threonine
L-tryptofaan
L-tyrosine
L-valine
L-serine*
L-arginine-L-aspartaat*
L-lysine-L-aspartaat*
L-lysine-L-glutamaat*
N-acetyl-L-cysteïne*
N-acetyl-L-methionine* (in producten bestemd voor mensen ouder dan één jaar)
Van de aminozuren mogen, voor zover van toepassing, ook de natrium-, kalium-, calcium-
en magnesiumzouten en de hydrochloriden worden gebruikt.
Categorie 4: carnitine en taurine
L-carnitine
L-carnitinehydrochloride
Taurine
L-carnitine-L-tartraat
Categorie 5: nucleotiden
Adenosine-5’-monofosfaat (AMP)
Natriumzouten van AMP
Cytidine-5’-monofosfaat (CMP)
Natriumzouten van CMP
Guanosine-5’-monofosfaat (GMP)
Natriumzouten van GMP
Inosine-5’-monofosfaat (IMP)
Natriumzouten van IMP
Uridine-5’-monofosfaat (UMP)
Natriumzouten van UMP
Categorie 6: choline en inositol
Choline
Cholinechloride
Cholinebitartraat
Cholinecitraat
Inositol