Subsidieregeling scholing jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen

[Regeling vervallen per 01-01-2018.]
Geraadpleegd op 12-12-2024. Gebruikte datum 'geldig op' 01-10-2005.
Geldend van 01-10-2005 t/m 05-09-2008

Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 22 september 2005, Directie Sociale Verzekeringen, nr. SV/R&S/2005/73174, houdende regels met betrekking tot de financiering van scholing van jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen (Subsidieregeling scholing jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen)

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 50a van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten;

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepalingen

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

In deze regeling wordt verstaan onder:

Artikel 2. Subsidie scholingsinstellingen

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

  • 1 Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen verstrekt jaarlijks op aanvraag, telkens voor de duur van drie jaar, subsidie ten behoeve van een scholingsinstelling die beroepsonderwijs voor jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen verzorgt als bedoeld in artikel 7.2.2 van de Wet educatie en beroepsonderwijs, voorzover de jonggehandicapte op of na 1 januari 2006 dit onderwijs is gaan volgen en dat onderwijs is gericht op het verwerven van arbeidsmarktgerichte diploma’s of deelcertificaten.

  • 2 De beschikking tot verlening van subsidie als bedoeld in het eerste lid vermeldt de verhouding tussen het bedrag van de subsidie en de door de subsidieontvanger te verrichten activiteiten.

Artikel 3. Subsidieplafond

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

De minister stelt jaarlijks, telkens voor de periode van drie kalenderjaren, het subsidieplafond vast dat naar de klassen, bedoeld in artikel 4, eerste lid, kan verschillen en doet hiervan mededeling in de Staatscourant.

Artikel 4. Verdeling beschikbare subsidie over aanvragers

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

  • 1 Na het verstrijken van de periode van indiening, bedoeld in artikel 6, vijfde lid, worden de aanvragen, conform de klassenindeling, bedoeld in bijlage 1, ingedeeld naar de ernst van de handicap of de behoefte aan scholing van de cursisten op wie de aanvraag betrekking heeft.

  • 2 Per klasse, bedoeld in bijlage 1, worden de aanvragen in een rangorde geplaatst. Daarbij worden de aanvragen beoordeeld naar de verhouding tussen de kosten van de opleiding en het percentage jonggehandicapten dat na afronding van de door de scholingsinstelling verzorgde scholing een dienstbetrekking aangaat, waarbij de aanvraag met de gunstigste verhouding als eerste in de rangorde wordt geplaatst.

  • 3 Indien het subsidiebedrag dat verleend kan worden aan de subsidieaanvrager wiens aanvraag als eerste in de rangorde is geplaatst, lager is dan het subsidieplafond per klasse, bedoeld in artikel 3, verleent het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen dat subsidiebedrag. Indien aan de aanvrager van de volgende aanvraag een subsidiebedrag kan worden verleend dat lager is dan het bedrag dat na beslissing op de eerste aanvraag resteert, verleent het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen ook aan die aanvrager dat subsidiebedrag, en zo vervolgens.

  • 4 Indien in de rangorde een aanvraag aan de orde is waarop een hoger bedrag kan worden verleend dan het bedrag dat van het subsidieplafond van de klasse resteert wordt het subsidiebedrag bepaald gelijk aan het van het subsidieplafond van de klasse resterende bedrag.

  • 5 Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen wijst resterende aanvragen af.

Artikel 5. Subsidieaanvrager

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

  • 1 De subsidie wordt aangevraagd door een natuurlijk persoon of een rechtspersoon die gemachtigd is om de scholingsinstelling ten behoeve waarvan de subsidie wordt aangevraagd, in rechte te vertegenwoordigen.

  • 2 De subsidie wordt verstrekt aan de subsidieaanvrager.

Artikel 6. Subsidieaanvraag

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

  • 1 De aanvraag tot subsidieverlening wordt ingediend bij het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV Inkoop Reïntegratiediensten, T.a.v. Afdeling Contractbeheer, gebouw C/3e etage, Postbus 58285, 1040 HG Amsterdam)

  • 2 De subsidieaanvrager maakt bij de indiening van de aanvraag gebruik van het daartoe door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen te verstrekken formulier.

  • 3 Bij de aanvraag wordt overgelegd:

    • a. een beschrijving van de onderwijsvorm van de scholingsinstelling;

    • b. een begroting van de voor subsidie in aanmerking te brengen kosten;

    • c. een opgave van het aantal jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen van wie scholing met de subsidie wordt bekostigd;

    • d. een document waaruit blijkt dat de subsidieaanvrager gemachtigd is de scholingsinstelling ten behoeve waarvan subsidie wordt aangevraagd, in rechte te vertegenwoordigen;

    • e. gegevens met betrekking tot het aantal jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen dat in de laatste vijf jaar na het volgen van een opleiding bij een scholingsinstelling, in de arbeid is ingeschakeld.

  • 4 Indien de subsidieaanvrager voor de kosten, bedoeld in artikel 7, subsidie van een ander bestuursorgaan heeft aangevraagd of ontvangt, dan wel in verband daarmee van anderen inkomsten verwerft, doet hij daarvan mededeling in de aanvraag.

  • 5 Een aanvraag om subsidie wordt een zodanig tijdstip verzonden dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen deze ontvangt voor 1 oktober van het jaar voorafgaand aan het eerste kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft.

Artikel 7. Subsidiabele kosten

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

Voor subsidie kunnen slechts in aanmerking worden gebracht de volgende noodzakelijke, rechtstreeks aan de voorbereiding en de feitelijke uitvoering van de scholing of opleiding van jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen toe te rekenen, werkelijk gemaakte en ten laste van de scholingsinstelling ten behoeve waarvan de subsidie is aangevraagd, gebleken kosten van:

  • a. personeel;

  • b. lesmateriaal;

  • c. kosten van huisvesting, ICT en andere indirecte kosten;

  • d. de woonfunctie van de jonggehandicapte met ernstige scholingsbelemmeringen;

  • e. vervoer als bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel j;

  • f. inschakeling in de arbeid.

Artikel 8. Omvang subsidie

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

De subsidie voor de kosten, bedoeld in artikel 7, bedraagt maximaal het in de beschikking tot subsidieverlening overeenkomstig artikel 4 vastgestelde bedrag.

Artikel 9. Weigering subsidie

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

Subsidie wordt geweigerd, indien:

  • a. de voor subsidie in aanmerking te brengen kosten niet in een redelijke verhouding staan tot de daarvan te verwachten resultaten;

  • b. de subsidie betrekking heeft op kosten die vóór de subsidieaanvraag zijn gemaakt;

  • c. de administratieve organisatie niet aan de in artikel 11 gestelde eisen voldoet;

  • d. de locatie waar door de scholingsinstelling onderwijs wordt geboden niet goed toegankelijk is voor jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen, voorzover deze toegankelijkheid de doelgroep van de scholingsinstelling waarvoor de subsidie wordt aangevraagd in aanmerking nemende, noodzakelijk kan worden geacht;

  • e. de scholingsinstelling niet is aangepast op het geven van arbeidsmarktgericht beroepsonderwijs aan jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen;

  • f. leraren en begeleiders van de scholingsinstelling niet beschikken over kwalificaties waaruit blijkt dat zij bevoegd en deskundig zijn met betrekking tot het geven van beroepsonderwijs en begeleiding aan jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen;

  • g. het onderwijsprogramma van de scholingsinstelling geen specifiek op jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen gericht beroepsonderwijs omvat;

  • h. de scholingsinstelling geen ondersteuning biedt indien de jonggehandicapte met ernstige scholingsbelemmeringen een stage volgt;

  • i. de scholingsinstelling bij het te geven onderwijs geen rekening houdt met de specifiek op de jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen gerichte activiteiten op het terrein van de zorg;

  • j. de scholingsinstelling geen zorg draagt voor het vervoer tussen het al dan niet tijdelijke woonadres van jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen en de scholingsinstelling of tegemoetkoming in de kosten van dat vervoer;

  • k. de scholingsinstelling niet kan aangeven met welke activiteiten wordt bevorderd dat de jonggehandicapte met ernstige scholingsbelemmeringen direct aansluitend op de schoolopleiding kan instromen in het arbeidsproces; of

  • l. de scholingsinstelling in de twee jaar aansluitend op de afronding van de schoolopleiding door de jonggehandicapte met ernstige scholingsbelemmeringen geen nazorg biedt.

  • m. bij de subsidieverlening en de subsidievaststelling wordt rekening gehouden met subsidies of inkomsten als bedoeld in artikel 6, vierde lid.

Artikel 10. Beschikking subsidieverlening/voorschot

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

Indien de gevraagde subsidie geheel of gedeeltelijk wordt verleend zendt het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen aan de subsidieaanvrager een beschikking tot subsidieverlening met een voorschotverlening van 60% van de verleende subsidie. Dit voorschot kan op verzoek van de subsidieaanvrager door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen worden verhoogd, welk verzoek ten hoogste één keer per jaar kan worden ingediend.

Artikel 11. Administratie

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

  • 1 De subsidieaanvrager draagt zorg voor een inzichtelijke en controleerbare administratie. Deze administratie bestaat uit een leerlingenadministratie en een financiële administratie, waarin alle voor de subsidieverlening en de subsidievaststelling noodzakelijke gegevens tijdig, juist en volledig zijn vastgelegd en zijn te verifiëren met bewijsstukken.

  • 2 De administratie biedt voldoende mogelijkheden voor een goede accountantscontrole.

  • 3 De subsidieaanvrager draagt er zorg voor dat voor de subsidieverlening en de subsidievaststelling noodzakelijke bescheiden bewaard blijven tot en met vijf jaren na het jaar waarin de subsidie is vastgesteld.

Artikel 12. Verantwoording en subsidievaststelling

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

  • 1 De subsidieaanvrager dient binnen dertien weken na afloop van de periode waarvoor subsidie is verleend een aanvraag tot subsidievaststelling in.

  • 2 De aanvraag, bedoeld in het eerste lid, wordt ingediend onder gebruikmaking van het door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen verstrekte formulier, dat is ingericht overeenkomstig een door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen vast te stellen model, vergezeld van een declaratie van de gemaakte subsidiabele kosten, bedoeld in artikel 7, die is ingericht overeenkomstig een door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen vast te stellen model.

  • 3 De declaratie is voorzien van een verklaring van een accountant als bedoeld in artikel 393, eerste lid, van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. De verklaring van de accountant is gebaseerd op een controle die is uitgevoerd overeenkomstig het door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen voorgeschreven controle- en rapportageprotocol.

  • 4 Indien de gedeclareerde subsidie minder bedraagt dan € 50.000,– kan in afwijking van het tweede lid worden volstaan met het formulier.

  • 5 Op aanvraag kan de termijn, bedoeld in het eerste lid, worden verlengd met ten hoogste dertien weken.

  • 6 Indien van de subsidieaanvrager niet binnen de termijn, bedoeld in het eerste of vijfde lid, een aanvraag tot subsidievaststelling is ontvangen, stelt het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen de subsidie ambtshalve vast.

Artikel 13. Wijze subsidievaststelling

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

De subsidie wordt op de volgende wijze vastgesteld:

  • a. de subsidie wordt vastgesteld op 60% indien het in artikel 2 bedoelde opleidingsresultaat is behaald, met dien verstande dat het genoemde percentage wordt gerelateerd aan het aantal jonggehandicapten dat dat resultaat in de subsidieperiode heeft behaald.

  • b. in aanvulling op de vaststelling, bedoeld in onderdeel a, wordt de subsidie vastgesteld op 40% indien het in de aanvraag genoemde aantal of een hoger aantal jonggehandicapten na afronding van de door de scholingsinstelling verzorgde scholing tijdens de subsidieperiode een dienstbetrekking is aangegaan, met dien verstande dat:

    • 1°. het genoemde percentage wordt gerelateerd aan het aantal jonggehandicapten dat tijdens de subsidieperiode een dienstbetrekking is aangegaan, en

    • 2°. voorzover de aangegane dienstbetrekkingen dienstbetrekkingen in de zin van artikel 2 van de Wet sociale werkvoorziening zijn, deze voor de vaststelling, bedoeld in de aanhef, niet meer dan 20% van het totaal aantal aangegane dienstbetrekkingen kunnen omvatten.

Artikel 14. Aanvraagdatum subsidie 2006 tot en met 2008

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

In afwijking van artikel 6, vijfde lid, wordt een aanvraag om subsidie voor de jaren 2006 tot en met 2008 op een zodanig tijdstip verzonden dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen deze ontvangt voor 1 november 2005.

Artikel 15. Inwerkingtreding

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst met dien verstande dat subsidies op grond van deze regeling niet eerder dan per 1 januari 2006 kunnen worden verleend.

Artikel 16. Citeertitel

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling scholing jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen.

Deze regeling zal met de toelichting en bijlage 1 in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 22 september 2005

De

Minister

van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

A.J. de Geus

Bijlage 1

[Regeling vervallen per 01-01-2018]

Klassenindeling aanvragen als bedoeld in artikel 4, eerste lid

Ernst handicap/scholingsbehoefte

Klasse 1

Klasse 2

Klasse 3

Lichamelijke of psychische of zintuiglijke belastbaarheid, mate van zelfredzaamheid

Vooral psychisch verminderd

Verminderde belastbaarheid

Complexe problematiek of ernstige mate van beperking van belastbaarheid

Persoonsgerichte zorg en begeleiding

In lichte mate

Gemiddeld

Zwaar

Opleidings- en handicapgerelateerde expertise

Heeft binnen zijn functieverantwoordelijkheid basale kennis van de meest voorkomende diagnosecategorieën en daarmee samenhangende persoonlijke en arbeidsgerelateerde beperkingen.

Is in staat om i.s.m. andere professionals de als noodzakelijk geïndiceerde extra ondersteuning te geven.

Heeft binnen zijn functieverantwoordelijkheid kennis van alle voorkomende diagnosecategorieën en daarmee samenhangende persoonlijke en arbeidsgerelateerde beperkingen.

Is in staat om zelfstandig en waar nodig i.s.m. andere professionals de als noodzakelijk geïndiceerde extra ondersteuning te geven.

Heeft binnen zijn functieverantwoordelijkheid brede kennis van alle voorkomende diagnosecategorieën en daarmee samenhangende persoonlijke en arbeidsgerelateerde beperkingen.

Is in staat om in hoge mate zelfstandig de als noodzakelijk geïndiceerde extra ondersteuning te geven en collega’s daarin te coachen.

Aanvullende persoonsgerichte aanpassingen en voorzieningen

Minder dan gemiddeld

Meer dan gemiddeld

Groepsgrootte

Geen eisen

Tot 8 personen

Tot 5 personen

Individuele instructie

Vereist

Verzorging in opleiding en verblijfsvoorziening

Hulp bij algemene dagelijkse levensverrichtingen en/of voorbehouden medische handelingen

Intensieve arbeidsbemiddeling en nazorg (duur en frequentie)

Licht

Gemiddeld

Zwaar

Maximale opleidingsduur

1 jaar

2 jaar

2,5 jaar

Dagelijks reizen veelal bezwaarlijk: verblijf of vervoersvoorziening

Gemiddeld

In de meerderheid van de gevallen