U bent nu hier: Wettenbank
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving
Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.
Officiële publicaties van de overheid.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
[Regeling vervallen per 01-04-2009.][Regeling treedt (deels) in werking per 31-10-2008 met terugwerkende kracht tot en met 24-11-2006.]Geraadpleegd op 12-12-2024. Gebruikte datum 'geldig op' 24-11-2006. Geldend van 24-11-2006 t/m 30-10-2008
Loonheffingen, eigenrisicodragerschap WAO; overgang van een onderneming
De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten:
Stcrt. 2008, 210, datum inwerkingtreding 31-10-2008, bevat een wijziging met terugwerkende kracht van deze tekst. Deze wijziging werkt terug tot en met 24-11-2006.
[Regeling vervallen per 01-04-2009]
Stcrt. 2008, 210, datum inwerkingtreding 31-10-2008, bevat een wijziging met terugwerkende kracht van deze circulaire.divisie. Deze wijziging werkt terug tot en met 24-11-2006.
Het is sinds 24 november 2006 voor werkgevers niet meer mogelijk om eigenrisicodrager voor de WAO te worden. De reden daarvoor is de aankondiging op 24 november 2006 van de afschaffing van de gedifferentieerde premie voor de WAO met ingang van 1 januari 2008. De beschikkingen voor eigenrisicodragers zijn gebonden aan een werkgever en een fiscaal nummer. Bij overgang van een onderneming raken eigenrisicodragers in een aantal gevallen die status daarom automatisch kwijt. Ik acht dat in bepaalde gevallen ongewenst. Vooruitlopend op wijziging van de wettelijke regeling neem ik dat gevolg weg met een goedkeuring in dit besluit.
loonheffing: loonbelasting/premie volksverzekeringen
loonheffingen: loonheffing, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet
werkgever: Inhoudingsplichtige voor de loonheffingen
kredietinstelling en verzekeraar: kredietinstelling en verzekeraar volgens artikel 40, vijfde en zesde lid, van de Wet financiering sociale verzekeringen
WAO: Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering
Het is sinds 24 november 2006 voor werkgevers niet meer mogelijk om eigenrisicodrager voor de WAO te worden.
Een werkgever behoudt het eigenrisicodragerschap voor de WAO als hij een deel van zijn activiteiten overdraagt aan een ander. De beschikking en de garantieverklaring blijven immers voor die werkgever van kracht. Dit geldt ook als een werkgever nieuwe werknemers aanneemt, bijvoorbeeld door overname van een onderneming. Een werkgever behoudt eveneens zijn status van eigenrisicodrager in het geval van uitsluitend een naamswijziging. In de hiervoor geschetste situaties verandert er niets.
Bij een overgang van een onderneming, zoals bij een fusie, een splitsing of een rechtsvormwijziging, naar een nieuwe werkgever, kan sprake zijn van verplichte, voortgezette dienstbetrekkingen. Materieel hoeft er voor de werkgever en de werknemers niets te wijzigen. De nieuwe werkgever kan het eigenrisicodragerschap voor die werknemers in zulke gevallen niet altijd automatisch voortzetten. Dit hangt samen met het feit dat de beschikkingen voor eigenrisicodragers gebonden zijn aan een werkgever en een fiscaal nummer.
Werkgever BV A is eigenrisicodrager voor de WAO. Na een splitsing is er sprake van BV A en van een nieuwe werkgever, BV B. BV A, de oude werkgever, blijft eigenrisicodrager voor de WAO. BV B kan daarvoor geen aanvraag meer indienen.
In deze en overeenkomstige situaties is het naar mijn oordeel redelijk als de nieuwe werkgever wel de mogelijkheid van voortzetting krijgt. Daarom keur ik, vooruitlopend op een wetswijziging, het volgende goed.
Ik keur goed dat een nieuwe werkgever het eigenrisicodragerschap voor de WAO van een oude werkgever kan voortzetten in de volgende gevallen en onder de volgende vier voorwaarden.
– De oude werkgever is of – in het geval van meerdere oude werkgevers – de oude werkgevers zijn, eigenrisicodrager voor de WAO.
– Er is sprake van overgang van een onderneming, zoals bij een fusie, een splitsing of een rechtsvormwijziging waarbij slechts in formele zin wijziging in de dienstbetrekkingen optreedt.
– De nieuwe werkgever overlegt een garantieverklaring op zijn naam van een kredietinstelling of een verzekeraar aan de competente inspecteur. Hij geeft daarmee aan het eigenrisicodragerschap voor de WAO voort te zetten.
– De nieuwe werkgever overlegt de garantieverklaring uiterlijk bij de overgang van de onderneming.
De Belastingdienst stelt een formulier voor de WAO-garantieverklaring ter beschikking via www.belastingdienst.nl.
Indien van toepassing kunnen werkgevers vervolgens reeds afgedragen gedifferentieerde premies voor de WAO op de gebruikelijke wijze corrigeren via correctieberichten. Zie voor een uitgebreide toelichting over correctieberichten Hoofdstuk 11 van het Handboek Loonheffingen.
Het besluit van 24 maart 2008, nr. CPP2008/325M, is ingetrokken met ingang van de inwerkingtreding van dit besluit.
Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 24 november 2006. Dit besluit vervalt met ingang van 1 april 2009.
Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.
Den Haag, 20 oktober 2008
Staatssecretaris
directeur-generaal Belastingdienst
J. Thunnissen
Voor een permanente link naar de door u bekeken versie, inwerkinggetreden op , kopieer één van de onderstaande links of verfijn de link in de Linktool.
Met behulp van de Linktool van LiDO is het mogelijk om een bredere link of een meer gedetailleerde link te maken.
Ga naar de Linktool
Op linkeddata.overheid.nl zijn onderstaande relaties bekend.
Er is geen andere versie beschikbaar waarmee u de huidige geselecteerde versie, inwerkinggetreden op , kan vergelijken.
Selecteer een andere versie van de regeling waarmee u de huidige versie , inwerkinggetreden op , wilt vergelijken.
Vergelijken van "Loonheffingen, eigenrisicodragerschap WAO; overgang van een onderneming", inwerkinggetreden op , met versie die inwerking is getreden op .
Doordat er een grote regeling is gekozen kan de vergelijking enkele minuten duren.
U kunt kiezen voor het toevoegen van de wetstechnische informatie aan de tekst.
U kunt kiezen in welk formaat de tekst geëxporteerd wordt.
U kunt de tekst inclusief afbeeldingen exporteren. De afbeeldingen worden dan met de tekst in een .zip-bestand geleverd
Via deze link kunt u meer informatie krijgen over de Europese richtlijn of verordening waarnaar in de tekst van de regeling verwezen wordt, inclusief de tekst daarvan. U wordt hiervoor doorgeleid naar EUR-LEX, de online databank van de Europese Unie waarin de Europese wetgeving is opgenomen.