-
a. Instellingsbesluit Productschap Vis : Besluit van 3 juni 2003, houdende instelling van een productschap voor ondernemingen
op het gebied van de visserij, de be- en verwerking van vis en de handel in vis en
visproducten (Stb. 2003, 253);
-
b. productschap : het Productschap Vis, als bedoeld in artikel 3 van het Instellingsbesluit Productschap Vis;
-
c. bestuur : het bestuur van het productschap;
-
d. voorzitter : de voorzitter van het productschap;
-
e. secretaris : de secretaris van het productschap;
-
f. ondernemer : degene, die een onderneming drijft, waarvoor het productschap is ingesteld;
-
g. vis : vissen, schaal- en schelpdieren, delen van vissen alsmede van schaal- en schelpdieren
en puf en nest, een en ander met uitzondering van sier- en aquariumdieren;
-
h. visproducten : vis en uit vis verkregen producten, welke al dan niet na verdere be-
of verwerking, tot menselijk of dierlijk voedsel kunnen dienen, welke ingedeeld kunnen
worden in één van de goederencodes van het Douanewetboek van de EU beginnend met de
cijfers 0301, 0302, 0303, 0304, 0305, 0306, 0307 (met uitzondering van post 030760),
051191, 1604, 1605 of 19022010;
-
i. visserij : het bedrijf van het vangen of kweken van vissen, schaal- en schelpdieren
en puf en nest, een en ander met uitzondering van sier- en aquariumdieren;
-
j. basislijn : de laagwaterlijn (dieptelijn van nul meter) langs de kust of de lijn die
door de kuststaat is getrokken tussen een aantal vaste punten, zoals aangegeven op
kaarten die door de bevoegde kuststaat officieel zijn erkend;
-
k. zeevis : vis verkregen door uitoefening van de visserij zeewaarts vanaf een basislijn
of door uitoefening van de kustvisserij in de zin van artikel 1, vierde lid onder c, van de Visserijwet 1963, met uitzondering van garnalen, mosselen, oesters, kokkels, spisula, zwaardscheden
en mesheften, en nonnetjes;
-
l. kweekvis : forel, meergal, tilapia, paling en tarbot die in Nederland wordt gekweekt
en gehouden in recirculatiesystemen en vijvers ten behoeve van productiedoeleinden
gericht op menselijke consumptie;
-
m. pootvis : levende jonge vis, schaal- of schelpdieren die bestemd zijn voor de kweek
van kweekvis;
-
n. trawler : vaartuig waarvan de lengte over alles 60 meter of meer bedraagt of een vaartuig
met een bruto tonnage van meer dan 1.200 BT waarmee de pelagische visserij wordt uitgeoefend,
waarbij de gevangen vis en visproducten aan boord worden ingevroren;
-
o. kotter : vaartuig waarvan de lengte over alles minder dan 60 meter bedraagt;
-
p. forel : vissen van de soort Oncorphynchus mykiss;
-
q. meerval : vissen van de soorten Clarius garipinus of Heteropneustes fossilis;
-
r. tilapia : vissen van de soort Oreochromis Spp.;
-
s. paling : vissen van de soort Anquilla anquilla;
-
t. tarbot : vissen van de soort Psetta maximus;
-
u. garnalen : garnalen van de soort Crangon crangon;
-
v. platte oesters : schelpdieren van de soorten Ostrea Spp.;
-
w. creuses : schelpdieren van de soorten Crassostrea Spp.;
-
x. oesters : platte oesters en creuses;
-
y. kokkels schelpdieren van de soort Cerastoderma edule;
-
z. spisula schelpdieren van de soorten Spisula Spp.;
-
aa. zwaardscheden en mesheften : schelpdieren van de soorten Ensis Spp.;
-
bb nonnetjes : schelpdieren van de soort Macoma balthica;
-
cc. mosselen : schelpdieren van de soorten Mytilus Spp. of de soorten Perna Spp.;
-
dd. tarra : alles wat niet tot de mossel behoort zoals losse schelpen, zeesterren, slikmosselen,
slippers, pokken, kluiten modder, stenen, dode of kapotte mosselen als ook laadmosselen
met een lengte van minder dan 45 mm;
-
ee. ton : een inhoudsmaat van 1/7 m3;
-
ff. aanvoeren : het als eerste eigenaar voor de eerste keer of het met behulp van de spanvisserij
aan land brengen van vis;
-
gg. aanvoerder : de ondernemer, die met een in Nederland geregistreerd vissersvaartuig
of op andere wijze vis aanvoert;
-
hh. buitenlandse aanvoerder : degene die met een in het buitenland geregistreerde kotter
in Nederland aanvoert;
-
ii. kleinhandelaar : een ondernemer die als onderdeel van zijn bedrijf heeft of zijn bedrijf
maakt van het verkopen van vis of visproducten aan particulieren, instellingen of
bedrijven als eindverbruikers;
-
jj. afslag : een veiling van vis of visproducten;
-
kk. be- of verwerker : een ondernemer die als onderdeel van zijn bedrijf heeft of zijn
bedrijf maakt van het fysiek in Nederland be- of verwerken van vis of visproducten,
zijnde een handeling die het oorspronkelijke product ingrijpend wijzigt door middel
van bijvoorbeeld verhitten, roken, zouten, rijpen, drogen, marineren, extraheren,
snijden, fileren of een combinatie van dergelijke handelingen, niet zijnde de handelingen
aan boord van een vissersvaartuig, fabrieksvaartuig of in een verkooppunt van een
kleinhandelaar, waarbij de vis en visproducten eigendom blijven van degene die de
opdracht tot be- of verwerken heeft gegeven;
-
ll. verwaterplaats : een al dan niet kunstmatige, al dan niet in de zee of in een zeearm
in de Nederlandse kustwateren gelegen plaats of inrichting, welke door ondernemers
wordt gebruikt voor het verwateren of opslaan van schelpdieren;
-
mm. productiegebied : een gebied in zee, in een lagune of in een estuarium waarin zich
hetzij natuurlijke gronden voor tweekleppige weekdieren, hetzij gebieden die worden
gebruikt voor de kweek van tweekleppige weekdieren bevinden en waar levende tweekleppige
weekdieren worden verzameld;
-
nn. oesterseizoen : de periode welke loopt vanaf 1 januari 2009 tot en met 31 december
2009;
-
oo. inkoopbedrag : de totale factuurwaarde van alle gekochte vis- of visproducten, met
uitzondering van pootvis;
-
pp. kopen : zich in eigendom verwerven door de daarvoor gevraagde of geboden prijs te
betalen ofwel de overeenkomst waarbij de ene partij zich verbindt vis of visproducten
te leveren en de andere om daarvoor een prijs in geld te betalen;
-
qq. vergunning : de vergunning die verleend is op grond van de Beschikking visserij, visserijzone, zeegebied en kustwateren en geldig is of is geweest in de periode van 1 januari 2009 tot en met 31 december
2009;
-
rr. haring : alle vis behorende tot de soort Clupea harengus, welke al dan niet is gekaakt, gezouten of gerijpt en al dan niet bevroren, schoongemaakt
of gefileerd is, vol- en halfconserven daaronder niet begrepen;
-
ss. maatjesharing : haring, welke in de periode van 1 mei 2009 tot en met 31 juli 2009
is gevangen en bestemd is om na be- of verwerking geconsumeerd te worden als Hollandse
Nieuwe of maatjesharing.